PARIMET BAZË TË FOTOGRAFISË

Fillimi me fotografinë

Zotërimi i parimeve bazë të fotografisë duke përfshirë ekspozimin, ngjyrën dhe kompozimin është më i thjeshtë se mendoni. Ja çfarë duhet të dini.
Një person mban ngritur një kamerë Canon EOS R100 për të fotografuar dy pjesëtarë të familjes të parë nga mbrapa.

Kalimi nga një smartfon në një kamerë të dedikuar është një hap emocionues në rrugëtimin e çdo fotografi - mësimi për ekspozimin dhe kompozimin dhe zbulimi se si modifikime të vogla në cilësimet tuaja mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në imazhet përfundimtare.

Në këtë udhëzues fotografimi për fillestarë, do të mbledhim të gjithë informacionin që ju duhet për të shkrepur pamje që tërheqin vëmendjen. Do të eksplorojmë se pse ekosistemi i thjeshtë në përdorim i kamerave, objektivave dhe aplikacioneve të Canon është ideal për fillestarë, dhe do të shpjegojmë bazat e fotografisë për t'ju ndihmuar që t’i çoni krijimet tuaja në një nivel tjetër.

Kamera dhe objektivë

Një grua që qëndron në një rrugë me dyqane mban afër fytyrës një kamerë Canon EOS R50, duke parë përmes inkuadruesit.

Kalimi nga një smartfon në një kamerë me një sensor të madh APS-C si Canon EOS R50 hap një botë me mundësi të reja krijuese dhe teknike.

Kur doni të kaloni nga smartfoni në një kamerë të dedikuar, keni dy opsione. Kamerat kompakte, siç është kamera e videoblogimit Canon PowerShot V10, janë të lehta dhe portative dhe kanë objektiv fiks, ndërsa kamerat me objektiva të ndërrueshëm, si EOS R100, EOS R50 dhe EOS R10, ju ofrojnë mundësinë për të zgjeruar gamën e objektivit. Shumica e kamerave me objektiva të ndërrueshëm vijnë të plotësuar me një komplet të larmishëm objektivash i cili është një opsion shumë i mirë për fillestarë, por gjithashtu do të thotë se mund të shtoni objektiva të rinj në çantën tuaj ndërsa filloni të eksperimentoni dhe aftësitë tuaja rriten. Ka një gamë të gjerë opsionesh me objektivë për skenarë të ndryshëm fotografimi, kështu që zbuloni cili objektiv i përshtatet më së miri nevojave tuaja para se të blini, dhe gjithashtu sigurohuni që objektivi përputhet me kamerën tuaj duke përdorur udhëzuesin e pajtueshmërisë së objektivave të Canon.

Pavarësisht nëse doni të fotografoni jashtë në një mëngjes të mjegullt ose në dhomën tuaj të gjumit, ndriçimi është çelësi për të kapur rezultate me cilësi që përputhen me vizionin tuaj. Kamerat kanë sensorë më të gjatë se sa smartfonët, dhe kjo do të thotë që ato mund të kapin më pak zhurmë dhe më shumë detaje - veçanërisht në ambiente me pak dritë. Kamerat Canon përdorin dy masa sensori: APS-C dhe me kuadër të plotë. Sensorët me kuadër të plotë janë më të mëdhenj se sensorët APS-C, por kjo nuk do të thotë se janë më të mirë. Duke qenë se sensorët APS-C janë më të vegjël, kamerat mund të bëhen më kompakte dhe të lehta, çka është ideale për fotografinë urbane dhe të udhëtimeve. Madhësia më e vogël e sensorit do të thotë gjithashtu se subjekte më të largëta duken më të mëdhenj në kuadër, duke i bërë kamerat APS-C ideale për fotografinë e sporteve dhe të faunës së egër. Një sensor me kuadro të plotë ka një fushëpamje më të gjerë, prandaj kamera kuadërplotë është ideale për peizazhe masive, ambiente të brendshme arkitektonike ultra të gjera dhe astrofotografi.

Kamerat Canon të nivelit fillestarë kanë veçori të fuqishme, por gjithashtu vijnë me mjete të përshtatshme për fillestarë për t'ju ndihmuar të gjeni cilësimet më të mira në një sërë skenarësh të ndryshëm. Ndërfaqja e famshme e Modalitetit të udhëhequr të Canon shfaq shpjegime në ekran për t'ju ndihmuar të kapni shpejt bazat. Ikonat dhe fotografitë ju ndihmojnë të kuptoni se çfarë bën një funksion, dhe mund të eksploroni lehtësisht nëpër ndërfaqe duke përdorur një ekran me prekje ose butona. Canon EOS R100 i nivelit fillestar ka një meny të bardhë me udhëzuesin e modalitetit dhe udhëzuesin e veçorive, i cili shfaq informacion të dobishëm rreth modalitetit ose funksionit që zgjidhet.

Vizitoni faqen e mbështetjes së produktit të Canon dhe kërkoni për modelin tuaj të kamerës për të shkarkuar manuale dhe udhëzues përdorimi.

Ekspozimi dhe modalitetet e kamerës

Një grafik që ilustron trekëndëshin e ekspozimit, tre anët e të cilit janë shpejtësia e obturatorit, apertura dhe ISO-ja.

Parimi udhëzues i trekëndëshit të ekspozimit është se nëse rregulloni një nga tre cilësimet kryesore të ekspozimit - ISO (A), shpejtësinë e obturatorit (B) dhe aperturën (C) - atëherë do t'ju duhet të rregulloni të tjerët për të kompensuar dhe mbajtur një ekspozim të barabartë.

Një pamje nga afër e butonit të modalitetit në një kamerë Canon EOS.

Butoni i modalitetit të kamerës ju mundëson të zgjidhni modalitete të ndryshme shkrepje. Modalitetet A+ (skena inteligjente automatike) ose SCN (Skena) janë një mënyrë e mirë për të filluar.

Në fotografi, ka tre faktorë të rëndësishëm që ndikojnë në pamjen e një fotografie: madhësia e hapjes së objektivit (apertura), sa kohë qëndron hapur obturatori (shpejtësia e obturatorit) dhe sa i ndjeshëm është sensori ndaj dritës (ISO). Këto janë tre anët e atij që quhet trekëndëshi i ekspozimit. Nëse doni ta bëni një imazh më të lehtë ose më të errët me qëllim, të tre anët duhet të jenë të balancuara - nëse ndryshoni një faktor, duhet të rregulloni të tjerët për të kompensuar.

Me çdo kamerë të re, është mirë që fillimisht të njiheni me butonin e modalitetit, që gjendet në pjesën e sipërme, pasi këtu mund të zgjidhni se si të kontrolloni ekspozimin.

A+ (Skena inteligjente automatike) është një modalitet plotësisht automatik që analizon skenën dhe zgjedh cilësimet optimale. Modaliteti SCN (i Skenës) zgjedh automatikisht cilësimet e ekspozimit për t'iu përshtatur një subjekti ose skene të caktuar, duke e bërë më të lehtë shkrepjen e sporteve, njerëzve, fishekzjarreve, pamjeve nga afër dhe më shumë kur jeni ende duke mësuar se si të gjitha përshtaten së bashku.

Modaliteti P (Program) është gjithashtu perfekt për fillestarët, pasi kamera do të caktojë aperturën dhe shpejtësinë e obturatorit por cilësimet e tjera do të jenë në dorën tuaj. Modalitetet gjysmë automatike Tv (Përparësia e obturatorit) dhe Av (Përparësia e aperturës) ju japin më shumë kontroll krijues. Ashtu si mund të kuptohet nga emri, prioriteti i obturatorit, ju zgjidhni shpejtësinë e obturatorit ndërsa kamera përshtat automatikisht pjesën tjetër, të dobishme për sporte dhe faunën e egër; me prioritetin e aperturës ju zgjidhni aperturën, çka e bën ideal për portrete dhe foto peizazhi. Modaliteti M (Manual) do t'ju japë kontroll të plotë në cilësimet e kamerës, diçka që duhet provuar kur të kuptoni më mirë trekëndëshin e ekspozimit.

Cilësimet dhe teknikat

Një pamje nga një aparat fotografik Canon që tregon një fotografi me luleverdha të rrethuar nga informacioni i cilësimeve të saj dhe një histogram.

Pasi të keni bërë një fotografi, modaliteti i luajtjes në një aparat fotografik Canon do të shfaqë cilësimet, informacionin e datës dhe orës dhe një grafik histogrami për t'ju treguar përhapjen e toneve midis hijeve, toneve të mesme dhe pikave kryesore.

Është e lehtë të përshtatni cilësimet tuaja të ekspozimit për skenarë të ndryshëm, por çelësi është të mendoni se çfarë doni të arrini. Për faunën e egër dhe fotografi portreti, një teknikë e zakonshme është përdorimi i aperturës së gjerë (një numër i ulët ndalesash “f” si f/1.8) për të krijuar një thellësi të vogël fushe, duke turbulluar sfondin dhe krijuar bokeh (zona jashtë fokusit).

Për sporte dhe fotografi aksioni, caktimi një shpejtësie të lartë të obturatorit ngrin veprimin, ndërsa kapja e pamjeve panoramike me një shpejtësi obturatori të ngadaltë mund të përdoret për të turbulluar subjektet dhe për të shtuar efektin dramatik. Kur bëhet fjalë për ISO, një ndjeshmëri më e lartë mund të jetë ideale për të fotografuar qiellin e natës – ndërsa një ISO e ulët mund të zgjidhet për të ulur nivelet e zhurmës në një peizazh të lindjes së diellit.

Balanca e Bardhësisë (BB) është një cilësim tjetër që ju mund të modifikoni në imazhet tuaja. Tregon temperaturën e ngjyrës - sa e ngrohtë ose e ftohtë shfaqet drita e ambientit. Cilësimi Auto BB në kamerat Canon EOS R System zakonisht bën një punë fantastike në kapjen e ngjyrave të duhura.

Ju mund të zgjidhni gjithashtu mes opsionit manual (MF) dhe autofocus (AF). Sistemet AF të Canon janë të thjeshtë për tu përdorur, shumica e fotografëve rrallë herë kalojnë në MF. Fokusi manual mund të jetë i dobishëm, megjithatë, nëse doni të filloni të eksperimentoni me kulmin e fokusit - një ndihmë vizuale që vendos një theksim me ngjyra në skajet në fokus - për makrofotografinë ose shkrepjen e imazheve gjatë natës.

Nëse i shkrepni fotot tuaja në formatin RAW, nuk është e nevojshme të shqetësoheni që të kapni çdo gjë perfekt në kamerë pasi mund t’i modifikoni më vonë. Kjo kërkon një softuer të dedikuar, si softueri falas i Canon Digital Photo Professional, pra është diçka për të cilën duhet të punoni ndërsa zhvilloni aftësitë tuaja.

Aplikacionet, softuerët dhe printerët

Një dorë që mban një telefon që tregon programin Canon Camera Connect. Pranë saj në një shkëmb me myshk është një aparat fotografik Canon EOS me ekranin me prekje të palosur nga jashtë.

Ndonjëherë, ju do të doni t'ju dërgoni menjëherë fotografi miqve ose të ngarkoni në rrjetet sociale. Lidhja e kamerës tuaj Canon bëhet lehtësisht me Apple (iOS) ose Android (Google Play) duke përdorur aplikacionin Canon Camera Connect për të ndarë dhe regjistruar në largësi.

Një burrë i ulur në një tavolinë përballë një smartfoni dhe një laptopi, në ekranin e secilit është shfaqur aplikacioni image.canon. Në tavolinë ndodhen gjithashtu një kamerë Canon dhe një SELPHY Square QX10.

Aplikacioni image.canon është një shërbim i bazuar në renë kompjuterike për kamerat Canon, i përdorur si nga profesionistë ashtu edhe nga fillestarët për një rrjedhë pune më të thjeshtë. Ngarkoni fotografi dhe video me madhësi të plotë me anë të Wi-Fi dhe aksesojini ato kudo nga aplikacioni ose një shfletues uebi.

Kamerat Canon EOS R System janë gjithashtu të lidhura mirë me Bluetooth, Wi-Fi të integruar dhe paketën e aplikacioneve të Canon. Ju mund të dërgoni imazhe dhe klipe direkt në smartfon ose tablet me aplikacionin Canon Camera Connect, si edhe të regjistroni në largësi, dhe të etiketoni fotografitë tuaja që të mbani mend saktësisht se ku janë bërë. Aplikacioni image.canon është krijuar për të transferuar fotografi dhe video nga kamera në shërbimet tuaja të preferuara të memories cloud, në një kompjuter ose edhe Adobe Photoshop Lightroom.

Ekosistemi i Canon përfshin gjithashtu printerët më të mirë të fotografive për të krijuar printime të bukura fizike në shtëpi ose në lëvizje, një përzgjedhje të llojeve të letrës për foto dhe projekte krijuese, plus softuer që ju ndihmon t'i sillni fotot tuaja në jetë.

Pra, pse të mos keni mundësi të shkrepni një autoportret, duke përdorur aplikacionin Canon Camera Connect për të shkrepur nga distanca. Zbuloni se si funksionon fokusi automatik dhe eksperimentoni me apertura të ndryshme për të parë se si ndikon në sfondin tuaj. Shkrepni fëmijën ose qenin tuaj duke vrapuar në kopsht dhe luani me fotografinë në lëvizje. Modaliteti i skenës së sportit është një pikë e mirë fillimi për kapjen e aksionit të shpejtë - kaloni në modalitetin Tv për të krijuar turbullim të lëvizjes ose provoni panoramimin për sfond të turbulluar. Testoni aftësitë e sapo zbuluara duke shkrepur natën në modalitetin e skenës së natës ose P dhe rregulloni ISO-në për të parë ndryshimin që ka. Pasi të keni mësuar parimet bazë, mundësitë krijuese janë të pafundme.

Lauren Scott & Andrea Ball
 1. Adobe, Lightroom dhe Photoshop janë marka të regjistruara tregtare ose marka tregtare të Adobe në SHBA dhe/ose shtete të tjera.

Produkte të ngjashme

 • Kamerat pa pasqyra

  EOS R100

  Krijoni kujtime të përsosura vizuale në cilësi të jashtëzakonshme me këtë kamerë intuitive EOS R që është gjithnjë gati.
 • Kamerat pa pasqyra

  EOS R50

  Krijoni përmbajtjen më tërheqëse me këtë kamerë EOS R pa pasqyrë, nga fotot e mprehta deri te filmat 4K dhe transmetimet e drejtpërdrejta. Të gjitha në një pajisje të dedikuar.
 • Kamerat pa pasqyra

  EOS R10

  Kryeni hapat tuaja të radhës në fotografi dhe video me një kamerë pa pasqyra EOS R System të krijuar rreth një sensori madhësie APS-C.
 • Kamerat pa pasqyra

  EOS R8

  Kaloni në fotografinë dhe videon kuadërplotë dhe realizoni ambiciet tuaja krijuese.
 • Kamerat pa pasqyra

  EOS R7

  Eksploroni natyrën me një kamerë që vjen me shpejtësi dhe cilësi sensacionale figure në një trup portativ APS-C të projektuar për të ardhmen.

Artikuj të ngjashëm

 • TEKNOLOGJIA

  Shpjegimi i APS-C krahasuar me kuadërplotat

  Cila është diferenca midis kamerave APS-C dhe kuadërplota, dhe cila është e duhura për ju?

 • PARIMET BAZË TË FOTOGRAFISË

  Si të kontrolloni ekspozimin

  Apertura kryesore, shpejtësia e shkrehësit dhe cilësimet ISO.

 • TEKNOLOGJIA

  DSLR apo pa pasqyrë

  Po mendoni të kaloni në modelet pa pasqyrë? Ne krahasojmë dallimet për t'ju ndihmuar të vendosni.

 • PARIMET BAZË TË FOTOGRAFISË

  Si të zgjidhni një objektiv

  Gjithçka që duhet të dini rreth objektivave, nga llojet e objektivave deri te veçoritë që duhet të keni parasysh.