FOTOGRAFIA E USHQIMEVE

Objektivët optimalë të Canon për fotografimin e ushqimeve

Kërkoni ta çoni fotografinë tuaj një nivel më lart? Servirni pamje që ia vlen t'i shijoni me përzgjedhjen tonë të kujdesshme të objektivëve të domosdoshëm të Canon.
Një top çokollate fyle e mbushur me akullore dhe e zbukuruar me petale dhe kokrriza çokollate.

Fotografimi i ushqimeve është një mënyrë e këndshme për të eksperimentuar me kamerën tuaj Canon – dhe jo thjesht sepse mund ta hani ushqimin në fund të shkrepjeve. Kushtojini kohën e nevojshme stilizimit të elementeve, kontrolloni ndriçimin dhe konfigurojini në detaj cilësimet, e do të shihni se mund të realizoni foto ushqimesh që ia vlen t'i shijosh.

Por ka ndërkaq disa elemente e aksesorë që mund t'ju ndihmojnë të arrini cilësinë më të mirë të mundshme të kamerës suaj. Një stativ mund t'ju ndihmojë nëse fotografoni ushqim nga lart në një format nga sipër, në ndriçim të ulët ose kur shkrepni plane tejet nga afër p.sh., ndonëse gama e objektivëve të Canon me fotostabilizim (IS) ndihmon gjithashtu vërtet në raste të tilla. Shtimi i një blici Canon Speedlite ose forme tjetër ndriçimi artificial në çantën e kompletit tuaj mund të ofrojë opsione më krijuese kur dëshironi t'i jepni fotografisë suaj ushqimore një ndjesi profesionale.

Modernizimi i objektivit mund të ketë impaktin më të madh në fotografimin e ushqimeve. Shumë objektivë kanë distancë fokusimi mjaftueshëm të shkurtër për të kapur detajet e imëta, por vetëm makroobjektivët e vërtetë ju japin zmadhim me së paku 1-fish. Kjo do të thotë se subjekti regjistrohet 1:1 ose në përmasa reale në sensor kur objektivi caktohet në fokusin e vet minimal.

Makroobjektivi është ideal për nxjerrjen në pah të relieveve të fshehura, motiveve të ndërlikuara dhe strukturave të imëta të ushqimeve që përndryshe do të ishin të padallueshme, por kjo nuk është gjithçka që përkufizon fotografinë e ushqimeve. Këtu u hedhim një sy opsioneve të objektivave më të mirë për kamerat Canon EOS.

Një tas me patate dhe makarona me borzilok shkrepur nga sipër me një pirun, gjethe borziloku dhe shtypës e havan në kuadër.

Fotografët e ushqimeve zgjedhin shpesh një objektiv 35mm për pozat nga sipër, pasi ka gjerësi të mjaftueshme për të përfshirë rekuizita, si p.sh. serviset dhe përbërësit e recetës. Shkrepur në Canon EOS RP me objektiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM në 1/125 sek, f/2.5 dhe ISO800. © Natasha Alipour-Faridani

Objektivi më i mirë i nivelit fillestar RF për fotografinë e ushqimeve: Canon RF 50mm F1.8 STM

Punon me: kamerat EOS R System

Me një fushëpamje as tepër të gjerë, as tepër të ngushtë, Canon RF 50mm F1.8 STM është i përshtatshëm për një sërë këndesh shkrepjeje. Me aperturën e shpejtë maksimale prej f/1.8, objektivi ju jep kontroll të mjaftueshëm mbi rrezen e qartësisë, duke ju mundësuar të izoloni elemente individuale të gatimeve të shijshme dhe të krijoni sfonde të turbullta dhe artistike kur shkrepni nga pozicione ballore, diagonale ose anësore. Apertura e gjerë ju mundëson gjithashtu të merrni dritë të bollshme për shkrepje në kushte ndriçimi më të dobët, si p.sh. restorante me ndriçim të zbehtë.

Një model ekonomik në gamën kuadërplotë EOS R System të Canon, objektivi RF 50mm F1.8 STM vjen me veshje objektivi josferik për qartësi në skajin e kuadrit – e dobishme veçanërisht kur shkrepni poza nga sipër që mbushin të gjithë kuadrin. Kompakt e peshëlehtë, është një shtesë praktike, por dhe e fuqishme në çantën e aksesorëve të cilitdo fotografi ushqimesh.

Ëmbëlsira me ngjyrat e pastelit, disa të hedhura përreth dhe disa në tasa të vegjël biskotash, në një tryezë përkrah gurabijesh me forma kafshësh dhe sheqer të shkrirë nga sipër.

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM vjen me një sistem fokusimi të shpejtë Ultra Sonic Motor, por ka gjithashtu mundësi ta rrotullojë manualisht unazën e fokusit për ta akorduar në detaj mprehtësinë. Veshja Super Spectra redukton hijezimin dhe vezullimet nga reflektimi i dritës nga sensori. Shkrepur në Canon EOS 800D (tejkaluar tani nga Canon EOS 850D) me objektiv Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM në 1/6 sek, f/4 dhe ISO100.

Makroobjektivi i parë EF-S që arrin të krijojë foto në përmasa reale përbën një zgjedhje fantastike të parë për fotografët e ushqimit. Është i vogël, peshëlehtë dhe shumë i mprehtë, si dhe vjen me një aperturë të madhe maksimale ndihmon në pozicionimin e subjektit midis një sfondi të turbulluar bukur dhe planit të parë.

Me një kënd shikimi të barasvlershëm me të një objektivi 96mm f/2.8 në kamerat kuadërplota, në thelb arrini rreze më të gjatë me objektivin Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM duke pasur kështu mundësinë të shkrepni poza kuadërplota nga më larg. Jo vetëm që kjo bën të mos hidhni hije mbi subjekt, por dhe jua bën më të lehtë izolimit e kafshatave që duken më të shijshme në pjatë.

Objektivi më fleksibël i fotografisë së ushqimeve: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Punon me: kamerat EOS R System

Një kuadrat djathti, role me fiq dhe copëza frutash në fundin e një piruni të ngritur.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM mund të shkrepë relieve dhe detajet ndjellëse, falë pjesërisht mbërthyeses RF, e cila e vendos objektivin më pranë sensorit. Shkrepur në Canon EOS R me objektiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM në 1/125 sek, f/16 dhe ISO100.

Artikuj të ndryshëm të vegjël ushqimorë, duke përfshirë një majë shpargulli dhe një bisht karkaleci deti të sistemuara në një lugë.

Një makrozmadhim me deri në 1:2 u mundëson fotografëve të ushqimit të përqendrohen te detajet. Shkrepur në Canon EOS R me objektiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM në 1/125 sek, f/16 dhe ISO100.

Si makroobjektiv praktik i projektuar për kamerën kuadërplotë pa pasqyra Canon EOS R System, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ka aftësinë të shkrepë edhe pamje këndgjera të një skene tryeze, edhe gjysmëplane të afërta në përmasa reale – si dhe gjithçka tjetër midis.

Është i vogël e peshëlehtë mjaftueshëm për t'u përdorur pa stativ, ku teknologjia 5-nivelëshe e fotostabilizimit "Dual Sensing IS" ju ndihmon të shfrytëzoni më së miri fuqinë mbresëlënëse perceptive të objektivit.

Ashtu si objektivët e tjerë në gamën RF të Canon, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM vjen me unazë të personalizueshme kontrolli në pjesën e parme të tytës, së cilës mund t'i caktoni një kontroll të rëndësishëm të kamerës si p.sh. aperturën, ISO apo kompensimin e ekspozimit. Kjo ju mundëson ta rregulloni lehtë e saktë cilësimin me një rrotullim të shpejtë të unazës. Ky funksion ofrohet edhe kur përdorni objektiva EF me kamerat e EOS R System përmes Canon Control Ring Mount Adapter EF-EOS R.

Provoni ta përdorni këtë objektiv me Canon EOS RP, ku mund të shfrytëzoni funksionin "Focus Bracketing" të kamerës për të pasur një nivel të ri qartësie në fotografimin tuaj të ushqimeve.

Objektivi optimal i fotografisë së ushqimeve për plane tejet nga afër: Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

Punon me: kamerat EOS R System

Feta limoni përplasen në ujin e qetë përkundër një sfondi të zi të përkryer.

Me fushëpamjen e vet telefoto, objektivi Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM është ideal për pozat e ushqimeve të nxjerra nga përpara, diagonalisht apo anët. Shkrepur në Canon EOS R6 me objektiv Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM në 1/1000 sek, f/4 dhe ISO4000. © Sharon Cosgrove

Me zmadhim 1.4-fish, RF 100mm F2.8L MACRO IS USM do të theksojë edhe detajet më të imëta në një vakt kompleks, ndërsa cilësia e konstruktit optik të serisë L realizon qartësi mahnitës të figurës. Me deri në 8 nivele kompensimi kur çiftohet me një kamerë me fotostabilizim të integruar (IBIS), si p.sh. Canon EOS R6, objektivi realizon poza dore qartësie kristal edhe në ndriçim të ulët. Për më tej, gjatësia relativisht e madhe fokale prej 100mm ju mundëson të afroheni po aq sa dhe me objektivat më të shkurtër. Kjo mund ta bëjë më të lehtë pozicionimin e dritave, reflektorëve dhe aksesorëve të tjerë, dhe siguron që objektivat të mos vishen me avull gjatë shkrepjes së gatimeve tejet të nxehta.

Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM vjen me vetëfokusim super të shpejtë falë një mbërthyeseje RF të shpejtësisë së lartë dhe një motori të heshtur Dual Nano USM, çka e bën ideal për fotografët e ushqimeve që shkrepni dhe me video. Përmban gjithashtu një unazë Spherical Aberration Control, që ju mundëson rregullimin e efekteve Bokeh dhe të fokusit të butë për poza krijuese me ushqimet.

Objektivi optimale për fotografët e ushqimit që dëshirojnë të udhëtojnë lehtshëm: Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM

Punon me: kamerat EOS R System

Një makrofotografi e ndarjeve gjashtëkëndore në një huall.

Me peshë vetëm 500g, objektivi Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM i gjatësisë 9cm është modeli ideal telefoto për ta marrë në çantën e aksesorëve dhe për të shkrepur kudo që ju shpie uria, qoftë tregu i zonës apo ndonjë zgjua bletësh. Shkrepur në Canon EOS R6 me objektiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM në 1/60 sek, f/2 dhe ISO1600. © Ilvy Njiokiktjien

Më i lirë se homologu i vet në 100mm, Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM është një zgjedhje fantastike për fotografët e ushqimeve që kërkojnë një objektiv të shkurtër telefoto me aftësi për makro.

Pak më i gjerë se modeli 100mm, ky objektiv ofron pak më shumë fleksibilitet në inkuadrim kur hapësira vjen me pikatore. Me rrezen e vete telefoto, zmadhimin 0.5-fish dhe një distancë minimale fokusimi prej 35cm, nuk e ka për problem të shkojë afër. Objektivi vjen me një aperturë të bollshme maksimale f/2 dhe ofron 5 nivele Hybrid IS, duke sjellë rezultate të pastra dhe të qarta në të gjitha kushtet e ndriçimit. Për më tej vjen me një veshje optike Super Spectra për reduktimin e vezullimit dhe të hijezimit – e dobishme kjo kur ndriçimi kontrollohet me vështirësi, si p.sh. në aktivitete ushqimore në natyrë.

Objektivi optimal për videoblogerët e ushqimeve: Canon RF 16mm F2.8 STM

Punon me: kamerat EOS R System

Një grua e re e fotografuar nga pas, duke drejtuar një kamerë Canon EOS R6 drejt një banaku sallatash të mbushur me tasa me sallata shumëngjyrëshe.

Objektivi i hollë dhe ekonomik Canon RF 16mm F2.8 STM ofron cilësi të jashtëzakonshme mbi një fushëpamje të zgjerueshme.

Një grua në një kafene mban një briosh drejt një kamere të fiksuar në një stativ të vogël në tryezën që ka përpara.

Pamjet e qarta dhe ultra të gjera që nxjerr e bëjnë opsion ideal për videoblogimet për ushqimin.

Në skajin e poshtëm të spektrit fokal, çdo milimetër bën dallim të dukshëm. Nëse ju duhet hapësirë e mëtejshme dhe lëvizjen e keni të kufizuar – kur filmoni p.sh. në një restorant të vogël ose kur shkrepni një pozë të madhe nga sipër – gjerësia e bollshme e Canon RF 16mm F2.8 STM mund t'ju ruajë të gjithë pozën. Keni merak distorsionin cilindrik nga gjerësia e madhe? Mos e kini aspak: të gjitha kamerat e Canon EOS R System, duke përfshirë Canon EOS R, EOS RP dhe EOS R6, vijnë me korrigjim distorsioni të objektivit të integruar, ndaj pozat do t'i keni gjithnjë me pamje natyrale.

Ky objektiv superkompakt që peshon vetëm 165g ka distancë fokusimi minimal prej vetëm 13cm, edhe më të shkurtër se disa objektiva me kapacitet për makro, ndaj mund të shkoni shumë afër dhe të maksimizoni detajet. Ashtu si objektivat e tjerë fiksë në këtë listë, RF 16mm F2.8 STM vjen gjithashtu me aperturë të shndritshme maksimale për fleksibilitet me rreze qartësie dhe ndriçim.

Objektivi optimal zmadhues për fotografinë e ushqimeve: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Punon me: kamerat EOS R System

Një plan i afërt i një cope tosti të bardhë me një copë gjalpi që i shkrin përsipër.

Nëse kërkoni një objektiv që u vjen për shtat nevojave tuaja krijuese në të gjitha situatat, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM është zgjedhja ideale. Shkrepur në Canon EOS RP me objektiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM në 1/13 sek, f/4 dhe ISO400.

Me rreze zmadhimi nga 24mm deri në 105mm, modeli ultra fleksibël Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM është ideal për çfarëdo pozicioni nga ku shkrepni. Me një distancë minimale fokusimi prej vetëm 13cm dhe zmadhim 0.5-fish gjatë fokusimit manual në 24mm, është gjithashtu një zgjidhje më se e aftë për fotografët e ushqimeve që kërkojnë plane të shijshme nga afër.

Mbase gjëja më befasuese rreth RF 24-105mm F4-7.1 IS STM është se rrezja e pabesueshme e gjerë në zmadhim dhe 5 nivelet e përshtatjes së IS përmbahen në një trup që shënon më pak se 9cm gjatësi dhe peshon vetëm 395g. Falë përmasave të vogla objektivi përshtatet më së miri në çantat kompakte të aksesorëve dhe e bën të lehtë shkrepjen dorazi dhe me rezultate të qëndrueshme në qartësi.Shkruar nga Marcus Hawkins

Produkte të ngjashme

Artikujt e lidhur