TEKNIKA TË NDRIÇIMIT

Një udhëzues për fillestarë në fotografinë me pikturë drite

Piktura me dritë nuk është aq e ndërlikuar sa mund të mendoni dhe kërkon pak pajisje të specializuara. Argëtohuni duke eksperimentuar dhe krijoni imazhe spektakolare me këto këshilla dhe teknika.
Një pamje nga afër e fytyrës së një gruaje të mbuluar me gjurmë shumëngjyrëshe dritash, e shkrepur në një Canon EOS R6.

Drita është komponenti më thelbësor i fotografisë, por argëtimi nuk ka pse merr fund me perëndimin e diellit. Duke përdorur një elektrik dore ose ndonjë burim tjetër drite, mund të dilni dhe me rënien e errësirës për të pikturuar fotot tuaja duke lëvizur dritat vërdallë për të krijuar format që dëshironi. Këto forma nuk do të mund t'i shihni në kohë reale, por duke përdorur një ekspozim të gjatë, mund t'i regjistroni në kamerë për të krijuar imazhe unike. Teknika shpesh quhet dhe "pikturë me dritë".

Çfarë është piktura me dritë?

Një ekspozim i gjatë i trafikut në lëvizje krijon vija të kuqe dhe të bardha përgjatë një rruge të ngarkuar.

Duke përdorur një ekspozim të gjatë, është e mundur të transformohen dritat e përparme dhe të pasme të makinave në lëvizje në vija të bardha dhe të kuqe. Piktura me dritë përdor një teknikë të ngjashme, por jeni ju që kontrolloni burimin e dritës. Shkrepur në Canon EOS R6 me objektiv Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM në 28mm, 124 sek, f/16 dhe ISO400. © Lorenz Holder – përfaqësues nderi i Canon

Ka magji në lëvizje. Ju mund të keni parë fotografi që paraqesin gjurmë drite. Këto zakonisht bazohen në trafikun gjatë natës me makina dhe automjete të tjera që lënë gjurmët e kuqe dhe të bardha të dritës nëpër një imazh ndërsa lëvizin përgjatë rrugëve. Piktura me dritë përdor të njëjtën ide, por e çon në një nivel më krijues, duke ju vënë juve në vendin e drejtuesit.

Ashtu si me gjurmët e dritës, do t'ju duhet të përdorni një ekspozim të gjatë që jep kohë të mjaftueshme për të kapur të gjithë lëvizjen e burimit të dritës. Lëvizja në vetvete mund të jetë çfarëdo që dëshironi të jetë, duke përdorur drita të bardha ose me ngjyra për të pikturuar figurën tuaj.

Çfarë ju nevojitet për një pikturë të suksesshme me dritë?

Një grua pozon para një kamere Canon ndërsa një burrë mban një dritë pas kokës së saj.

Pasja e një stativi ndihmon së tepërmi kur shkrepni ekspozime të gjata, pasi shmangni çdo dridhje të kamerës dhe subjekti ose sfondi i imazhit mbeten të mprehta.

Lidhja e kamerës me telefonin ose tabletën tuaj nëpërmjet programit Canon Camera Connect jo vetëm që ju mundëson të komandoni kamerën nga distanca, por dhe shfaq në ekran atë që sheh objektivi, që të siguroheni që piktura juaj me dritë të jetë e kompozuar mirë dhe të mbushë kuadrin.

Megjithëse piktura me dritë ka të bëjë kryesisht me lëvizjen, zakonisht duhet të synoni që një sfond me ndriçim të dobët të duket i mprehtë nëse shfaqet në një imazh. Prandaj, do t'ju duhet ta montoni kamerën në një stativ ose platformë tjetër të qëndrueshme. Nëse objektivin e keni me fotostabilizim optik (IS), në përgjithësi është më mirë ta çaktivizoni këtë për ekspozimet e gjata. Kamerat më të fundit mund ta diktojnë kur vendosen në stativ dhe e çaktivizojnë IS automatikisht.

Ashtu si çdo teknikë fotografike, piktura me dritë mund të kërkojë ca praktikë. Ia vlen të planifikoni poza të mundshme përpara perëndimit të diellit, në mënyrë që të shihni se cilat kompozime do të funksionojnë më mirë. Kur errësohet, vendoseni kamerën në një stativ dhe kaloni në modalitetin Live View në të mund të shikoni paraprakisht fotografinë në ekranin e pasmë LCD.

Mjedise të ndryshme mund t'i japin pamje dhe ndjesi të ndryshme të pikturave me dritë. Nëse përdorni një kohë ekspozimi relativisht të shkurtër prej rreth 10 sekondash me një sfond të errët, do të priret të mbetet i errët në imazhin përfundimtar, duke u kushtuar gjithë vëmendjen formave që krijoni me llambën tuaj. Një ekspozim më i gjatë me një peizazh urban gjatë natës ose një sfond tjetër të ndriçuar mund t'i japë kontekst kompozimit dhe të japë një ndjesi të vendit dhe të hapësirës.

Është praktikë e mirë të mos e prekni kamerën kur bëni ekspozime të gjata – edhe nëse është e montuar në një stativ – për të shmangur turbullimin e imazhit të shkaktuar nga dridhjet.

Si ta konfiguroni kamerën?

Një figurë qëndron në errësirë ​​duke rrotulluar elektrikë dore për të krijuar gjurmë drite në të kuqe dhe të bardhë.

Pasi ta vendosni kamerën në stativ ose në një sipërfaqe të fortë, kalojeni në modalitetin Manual (M), ISO në 100 dhe aperturë të vogël, si f/11 ose më të lartë. Eksperimentoni me apertura dhe shpejtësi të ndryshme shkrehësi përpara se të filloni të kuptoni se si cilësimet e ndryshme ndikojnë në rezultat, duke rishikuar vazhdimisht pozat në ekranin e pasmë të kamerës. Kini parasysh se fotografitë mund të duken më të ndritshme se sa janë në të vërtetë kur shikoni ekranin e kamerës në errësirë, ndaj mund të jetë e nevojshme të rregulloni ndriçimin e ekranit për ta marrë parasysh diçka të tillë.

Për shumë shkrepje natën, preferohet një aperturë e gjerë me një f/numër të ulët dhe cilësim të lartë ISO, që të mund të fiksoni çdo lëvizje me një shpejtësi të madhe të shkrehësit. Kur pikturoni me dritë, vlen e kundërta sepse lëvizja është faktori kryesor që dëshironi të kapni.

Zgjidhni modalitetin Manual (M) të fotografimit në kamerën tuaj dhe përdorni një ISO të ulët prej rreth 100 deri në 200. Telefononi me aperturë të ngushtë prej rreth f/11 dhe caktojeni shpejtësinë e shkrehësit diku midis 10 dhe 30 sekonda, në varësi të kohës që ju nevojitet për të krijuar pikturën me dritë.

Do t'ju duhet gjithashtu të caktoni manualisht distancën e fokusit, kështu që zgjidhni modalitetin MF. Fokusohuni paraprakisht në zonën në të cilën do të përdorni llambën për të krijuar pikturën. Në shumë kamera mund të aktivizoni gjithashtu Manual Focus Peaking (MF Peaking), një ndihmë vizuale për të treguar se cilat pjesë të imazhit janë në fokusin më të mprehtë.

Një këshillë e mirë krijuese është të zgjidhni manualisht cilësimin e balancës së të bardhës. Për shembull, përdorimi i cilësimeve Daylight, Cloudy, Shade ose Tungsten do të ndryshojë me efikasitet temperaturën e ngjyrave të dritës, duke dhënë një efekt progresiv më të ngrohtë ose më të ftohtë. Nëse ofrohet në kamerën tuaj, shkrepni në modalitetin e cilësisë RAW, i cili ju mundëson të ndryshoni cilësimin e balancës së të bardhës kur përpunoni foton në programet e redaktimit, si p.sh. Canon Digital Photo Professional.

Filloni thjesht duke përdorur cilësimet e kamerës që kemi sugjeruar dhe përdorni një elektrik dore ose dritën e smartfonit për të krijuar forma bazë ose ndoshta edhe për të shkruar emrin tuaj në dritë. Mund të vëreni se ju duhet të përdorni një ekspozim më të shkurtër ose më të gjatë, ose një aperturë më të gjerë ose më të ngushtë, për të marrë efektin që dëshironi. Eksperimentoni me cilësimet dhe së shpejti do të kuptoni se çfarë funksionon më mirë.

Çfarë subjekti dhe burimi drite të zgjidhni?

Një elektrik dore me gota me ngjyra të ndryshme kapur me ngjitëse në fund.

Nëse nuk keni elektrik shumëngjyrësh në shtëpi, mund ta krijoni lehtësisht një të tillë duke përdorur gota plastike me ngjyra ose sende të ngjashme shumëngjyrëshe, si p.sh. enë të vogla për ruajtjen e ushqimit, kartëpeceta ose drita dekorative me shumë ngjyra.

Tulipanët në një kopsht të inkuadruar nga shtigje drite.

Kur e përdorni kamerën ndërsa të tjerët janë duke pikturuar me dritë, provoni të përdorni një ekspozim llambe më të gjatë se 30 sekonda dhe të mbuloni me ndërprerje lentet me një kapelë ose send tjetër. Kjo do t'ju mundësojë të krijoni një kompozim në segmente të veçanta, selektive në vend që të përpiqeni të kapni gjithçka në një sekuencë të pandërprerë. Shkrepur në Canon EOS 90D me objektiv Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM në 71mm, 83 sek, f/22 dhe ISO100.

Përdorni oborrin tuaj si një vend për të praktikuar dhe kompozuar një fotografi me lule, pemë ose çdo bimë tjetër piktoreske. Nëse dëshironi të bëheni krijues, provoni të përdorni gota plastike me ngjyra ose letër të ngjitur me shirit në një elektrik dore për të bërë një shkop të lehtë që mund ta tundni gjatë ekspozimit për të krijuar vija dhe forma shumëngjyrëshe.

Drejtoni elektrikun mbi subjektin kryesor dhe vetëfokusoni mbi të. Në vijim kaloni në modalitetin MF në mënyrë që distanca e fokusit të fiksohet në vend. Nëse keni nevojë që ekspozimi të zgjasë më shumë se 30 sekonda, zgjidhni modalitetin e ekspozimit Bulb, nëse e keni në kamerën tuaj.

Filloni ekspozimin dhe filloni të tundni elektrikun ose një burim tjetër drite rreth skenës. Dritat shumëngjyrëshe festive dekorative mund të shtojnë një atmosferë më krijuese. Mund të jetë bukur nëse i tundni këto ose ndonjë burim tjetër drite pas sendesh në mënyrë që të shfaqen si silueta. Nëse dëshironi të shtoni drita të tjera në një pjesë të caktuar të skenës, thjesht drejtojeni elektrikun drejt saj për disa sekonda, përpara se të kaloni në brezat me lule dhe zona të tjera për të krijuar një sfond shumëngjyrësh.

Një ekspozim i gjatë i një ekrani drite me gjurmë blu të krijuara nga zmadhimi dhe zvogëlimi.

Një tjetër stil i pikturës me dritë është të shkrepni dritat statike dhe të lëvizni kamerën gjatë një ekspozimi të gjatë për të krijuar gjurmë drite. Provoni ta rrotulloni kamerën përmes orientimeve të portretit dhe peizazhit ose në një rreth të plotë. Mund gjithashtu të zmadhoni ose zvogëloni nëse jeni duke përdorur objektiv zmadhimi, për të krijuar efekt alternativ të gjurmës së dritës. Shkrepur në Canon EOS 5D Mark III (pasuar tani nga Canon EOS 5D Mark IV) me objektiv Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (pasuar tani nga Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) në 135mm, 0.6 sek, f/22 dhe ISO200.

Një fotografi pothuajse e plotë e një gruaje të rrethuar nga disa gjurmë drite.

Kombinimi i pikturës me dritë me portretin krijues është bërë shumë i njohur në rrjetet sociale. Shkrepur në Canon EOS R6 me objektiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM në 44mm, 13 sek, f/16 dhe ISO100.

Ndonjëherë e pakta është më shumë. Përdorimi i një elektriku shumë të ndritshëm mund të duket si ide e mirë, por burimet më delikate të dritës shpesh funksionojnë më mirë. Dritat e fuqishme që shkëlqejnë drejtpërdrejt mbi objektivin mund të shkaktojnë vezullime, ndërsa elektrikët me intensitet më të ulët e shmangin këtë rrezik. Dritat asistuese LED dhe ato shumëngjyrëshe LED mund të funksionojnë gjithashtu shumë mirë, ndërsa dritat LED me pulsim japin një efekt alternativ vijash me ndërprerje.

Mund të jetë argëtuese të përfshini shoqërinë dhe familjen, që secili të mund të përdorë elektrikë dore për të ndriçuar me drita shtesë zonat me interes. Një elektrik i vetëm nuk është e thënë të mbulojë të gjithë objektin, pasi mund ta lëvizni gjatë ekspozimit për të pikturuar me dritë në zona të ndryshme në mënyrë selektive. Kjo mund të rezultojë bukur për ndriçimin e pikave me interes në peizazhet e natës.

Elektrikët shtesë dhe burime të tjera drite mund të jenë të mirë për të vendosur veten ose njerëzit e tjerë në foto. Mund të provoni gjithashtu të shkruani fjalë ose të pikturoni forma si p.sh. yje dhe zemra. Një opsion tjetër është të kombinoni një ekspozim të gjatë me një puls të shkurtër drite nga një Canon Speedlite, që të mund të merrni një ekspozim të saktë për një portret ose subjekt tjetër në plan të parë, duke fiksuar gjithashtu lëvizjen e tij, por sakaq të jeni në gjendje të krijoni piktura me dritë përmes pjesës tjetër të ekspozimit.

Kur bëni fotografi për argëtim, piktura me dritë mund të jetë një mënyrë e këndshme për të shprehur krijimtarinë tuaj. Nuk kërkon kamera, objektiva apo aksesorë të shtrenjtë. Gjithçka që nevojitet është vetëm pak kohë për të mësuar parimet bazë. Së shpejti do të shihni se do të bëni foto shumë të veçanta me një stil e ndjesi vërtet unike.Shkruar nga Matthew Richards

Produktet e lidhura

Artikujt e lidhur