A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera.

Në terren

Fotografi më të mira të pushimeve dimërore - këshilla dhe të fshehta nga një fotograf profesionist i sporteve

Mrekullia e heshtur e një peizazhi nën dëborë, emocioni i skiatorëve që lëshohen me shpejtësi poshtë në pista... Mos e shijoni thjesht euforinë e magjive të dimrit, por dokumentojini ato përgjithmonë me këto këshilla kryesore për fotografinë nga fotografi profesionist i sporteve dimërore dhe një Ambasador i Canon, Richard Walch.

Siç e dini, në rast se jeni përpjekur ndonjëherë të fotografoni një skenë me borë nën dritën e diellit, ka shumë më tepër për të realizuar fotografinë e përsosur të dimrit se sa thjesht të drejtoni kamerën dhe ta shkrepni atë. "Kudo ku shkoni, ajo që është më e rëndësishme është të prisni për një ditë të bukur me borë të freskët dhe qiell blu dhe t'i ngjiteni malit me kamerën tuaj", - thotë Richard.

Këtu ai ndan këshillat dhe të fshehtat e tij për fotografi më të mira në shpatet e malit në këtë sezon skish - nga zgjedhja e kamerës së duhur për pushimet e dimrit e deri te parametrat e fokusit automatik për regjistrimin e aksionit.

1. Zgjidhni kamerën e duhur për aktivitetin

"Kur u drejtoheni shpateve, ju duhet një kamerë që është e fuqishme dhe kompakte", - thotë Richard. "Do t'ju duhet po ashtu një inkuadrues, pasi shpesh ka shumë ndriçim në male për kompozimin e një imazhi vetëm nga ekrani. Nëse dëshironi të regjistroni një sport të shpejtë, duhet të keni një kamerë me një shpejtësi të lartë të kuadrove - çdo gjë mbi pesë kuadro për sekondë.

"Kamerat Canon EOS M50 dhe Canon EOS M5 i plotësojnë këto kërkesa. Të dyja kanë sensorë të fuqishëm APS-C për realizimin e imazheve me detaje të qarta dhe fokusin automatik Dual Pixel CMOS AF për një fokusim të shpejtë dhe të saktë.

"Këto mund t'i çiftoni po ashtu me lehtësi me smartfonin tuaj nëpërmjet lidhjes Wi-Fi. Kjo bën të mundur që imazhet t'i transferoni te telefoni edhe nëse nuk keni një shërbim rrjeti lart në male. Sapo të merrni sinjalin e telefonit ose lidhjen Wi-Fi, mund t'i ndani imazhet tuaja me të gjithë botën në median sociale."

2. Zgjidhni momentin e përsosur

"Lindja e diellit dhe perëndimi i diellit sigurojnë kushte të bukura ndriçimi për fotografinë në shpatet e maleve. Sidoqoftë, moti në male është vështirë të parashikohet dhe mund të ndryshojë me shpejtësi. Unë do të rekomandoja të ngjiteni në male sa më herët që të jetë e mundur - në këtë mënyrë jeni tashmë në pozicionin e duhur për momentet e dritës së përsosur.

"Kamera Canon EOS M50 është një kamerë e shkëlqyer për ta përdorur në situatat e ndriçimit të dobët si p.sh. gjatë lindjes së diellit dhe perëndimit të diellit. Procesori i saj DIGIC 8 është shumë i përparuar, kështu që do të sigurojë përsëri rezultate të shkëlqyera nëse keni nevojë ta rritni pak më shumë vlerën ISO për të kompensuar mungesën e dritës. Provoni ta kombinoni me lenten Canon EF-M 32mm f/1.4 STM për fotografi mbresëlënëse të peizazheve."

3. Përdorni parametrat e duhur

"Për të shmangur ngjyrën gri të borës në imazhe ku ka shumë ngjyrë të bardhë, pika ime e nisjes është një kombinim i veçantë e parametrave", - thotë Richard. "Kur regjistroni subjekte që lëvizin me shpejtësi, ju duhet ta "ngrini" po ashtu skiatorin ose patinatorin në kuadrin e kamerës për të shmangur mjegullimin e lëvizjes." Në të dyja skenaret, Richard rekomandon vendosjen e kamerës në modalitetin M (Manual), caktimin e shpejtësisë së obturatorit në 1/2000 sek, hapjen e diafragmës në f/8 dhe vlerën ISO në 200.

"Duhet ta vendosni kamerën në modalitetin e fokusit automatik AI Servo AF për një fokusim të vazhdueshëm. Çelësi është ta drejtoni fokusin automatik, që do të thotë se duhet të filloni ta shkrepni sapo ta shikoni subjektin. Fokusi automatik mëson nga njëri kuadër në tjetrin - ai kupton se në cilin drejtim lëviz subjekti dhe me çfarë shpejtësie po lëviz, dhe do të parashikojë se ku do të jetë imazhi tjetër. Zakonisht kamerës i duhen dy ose tre imazhe për të kuptuar se çfarë po ndodh. Të gjitha kamerat Canon kanë një fokus automatik vërtet të mirë."

Kur punoni me fokusin automatik AI Servo AF, përdorni seri shkrepjesh në vazhdimësi për të shmangur mbushjen e ndërmemories dhe ngadalësimin e kamerës.

4. Qëndroni mbi objektin tuaj dhe vëzhgoni

"Nëse fotografoni drejtpërdrejt një mal, ai duket i rrafshët. Gjithmonë kërkoni të fotografoni në anë ose pak më poshtë subjektit tuaj.

"Fotografitë me pozime më mirë të shmangen po ashtu - gjithmonë kërkoni të jeni një vëzhgues i tretë, me subjektin që shikon në drejtimin që lëvizin me ski ose snoubord. Për sa i përket portreteve, është një portret "drejt e në fytyrë" ku jeni afër dhe duke folur me personin, ose jeni një mizë në mur, kur dokumentoni se çfarë po ndodh. Mos provoni gjëra të mesme."

5. Kini parasysh ndryshimet e temperaturës dhe mbani bateri rezervë

"Kur hyni në një ndërtesë të ngrohtë nga shpatet e ftohta, në lenten e kamerës do të krijohet shumë shpejt mjegull, kështu që është e rëndësishme t'i mbani jashtë pajisjet tuaja deri në fund të ditës. Sigurohuni që të merrni një çantë shpine të fortë për të mbrojtur pajisjet, në rast se bini, si dhe syze dielli të forta UVP për mbrojtjen e syve nga drita e diellit dhe reflektimi i borës.

"Po ashtu, temperaturat e ulëta mund ta shkarkojnë shumë shpejt kamerën, kështu që është më mirë të mbani dy bateri rezervë me vete për të punuar deri në fund të ditës. Duart e ftohta do ta bëjnë po ashtu të vështirë të përdorni pajisjet, kështu që sigurohuni të keni doreza të ngrohta që bëjnë të mundur të vazhdoni të punoni si normalisht me dorën e djathtë!"

6. Mos kini frikë të fotografoni në diell

"Kur drita e diellit thyhet nga retë, është vërtet një bekim për fotografinë në male. Sidoqoftë, shkëlqimi nga bora mund të bëjë që imazhet të jenë shumë të ekspozuara nëse parametrat e kamerës nuk janë rregulluar si duhet.

"Mënyra më e mirë për të parandaluar ekspozimin e lartë në këto kushte është ta caktoni shpejtësinë e obturatorit manualisht në 1/2000 sek, hapjen e diafragmës në f/8 dhe ISO në 200. Nëse regjistroni në modalitetin automatik, sigurohuni që të kompensoni ekspozimin me +1 deri në +3 ndalesa, në rast të kundërt imazhet tuaja do të jenë shumë të errëta. Por mos kini frikë të regjistroni në diell - kështu do të siguroni disa nga imazhet më të mira të sporteve dimërore.

"Dielli do të sigurojë dritën e sfondit për spërkatjet e borës kur lëviz skiatori ose patinatori. Nëse mund ta mbani diellin pikërisht prapa personit, edhe më mirë. Lentet që keni tani janë vërtet të fuqishme.

"Kur keni borë aty pranë, provoni të hidhni pak në ajër dhe të fotografoni drejt diellit - kjo krijon një efekt të mrekullueshëm."

7. Përgatituni për një selfi të përsosur

"Planifikimi për selfi të përsosura në male fillon para se të niseni me pushime. Xhaketat dhe kominoshet me ngjyra të ndritshme dallon vërtet mirë para një sfondi të bardhë dhe mund të jenë të përshtatshme për një selfi vërtet emocionuese.

"Për sa i përket kompozimit, një vargmal i bukur është një sfond mbresëlënës. Për ekspozimin e duhur, është më mirë ta keni diellin drejtpërdrejt në fytyrën e subjektit, ose në anë. Nëse dëshironi të fotografoni drejt diellit, duhet të përdorni një blic për të ndriçuar fytyrën."

A split image shows a skier descending down a steep slope on one side, and another skier performing a somersault on the other.

8. Herën tjetër, sfidoni vërtet veten!

Kur arrini ta realizoni atë fotografi të shkëlqyer në këto kushte të vështira, fotografia e dimrit mund të jetë vërtet argëtuese. Pasi t'i keni përsosur këto këshilla gjatë pushimeve tuaja dimërore këtë vit, Richard thotë se entuziastët e fotografisë duhet të hedhin hapin tjetër duke kërkuar vende të tjera spektakolare herën tjetër - destinacione që ju japin pushime të jashtëzakonshme dhe fotografi edhe më shumë mbresëlënëse.

"Evropa është plot me vende fantastike për fotografi në shpatet e maleve. Resortet e mirënjohura në Zvicër dhe Francë janë mahnitëse, por ka shumë vende më pak të njohura që nuk duhen nënvleftësuar", - thotë ai. "Pse të mos e sfidoni veten në një aventurë në malin Elbrus në Rusi ose Akureyri në Islandë."

Artikujt e lidhur
An action-packed photoshoot with a pro

FOTOGRAFI SPORTIVE

Fotografia e aksionit: Këshilla nga një profesionist

Mësoni rreth fotografisë së sporteve me aksion nga kjo seancë mentorimi me një mjeshtër të çiklizmit malor.

Two cross-country skiers makes their way up a mountain in low sunlight.

AKSIONI

"Gjithmonë bëni më shumë përpjekje për fotografinë tuaj"

Fotografi e sporteve ekstreme Richard Walch për gjërat që e nxitin atë të realizojë fotografitë e tij mbresëlënëse të skive dhe snoubording.

A person taking a photograph with a Canon camera and lens on a beach at sunset.

FOTOGRAFIA E UDHËTIMEVE

Kompleti optimal për udhëtime

Pajisje fotografike udhëtimi për fillestarët, krijuesit dhe entuziastët.

Artikujt e lidhur

"Get Inspired" është burimi juaj kryesor i këshillave të dobishme të fotografisë, udhëzuesve të blerësit dhe intervistave inteligjente - gjithçka që ju nevojitet për të gjetur kamerën më të mirë ose printerin më të mirë dhe të krijoni ide të ardhshme krijuese.

Kthehu tek të gjitha këshillat e teknikat

Produktet e lidhura