FOTOGRAFIA BARDHEZI

Zotërimi i artit të ekspozimit të gjatë në bardhezi

Zbuloni se ku, kur dhe për sa kohë i shkrep peizazhet e tij magjepsëse në monokrom fotografi i ekspozimit, Stephen McNally.
Një pamje bardhezi e rrënojave të një ndërtese, shkrepur me një ekspozim të gjatë për të turbulluar retë në qiell.

Stephen McNally e ka zotëruar fotografinë bardhezi me ekspozim të gjatë, me një sërë ekspozitash nga pas dhe me një etje të rritur për këtë zhanër me kalimin e viteve. Duke punuar si parukier, fotografia e tij e detyron të dalë jashtë, të kërkojë vende të reja, të shohë vende të njohura me sy të freskët dhe i jep atij kënaqësi të madhe.


Shumë të tjerë zgjedhin fotografinë bardhezi për mënyrën se si mund të theksojë dramaticizmin përmes kontrastit dhe tonit. Mungesa e ngjyrës të bën ta shikosh një foto ndryshe dhe të fokusohesh te kompozimi, tema dhe forma. Kur e kombinon bardhezinë me ekspozimin e gjatë shtohet një nivel tjetër intrigues. Siç thotë Stephen-i: "Fotografia me ekspozim të gjatë krijon një realitet eterik që syri nuk mund ta shohë, por që mund ta kapë kamera.

Këtu, ne zbulojmë se si puna e Stephen-it ka evoluar për sa i përket procesit dhe kompletit - dhe pse ai është kaq entuziast për teknikën.

Përse ekspozim të gjatë në bardhezi?

Cungjet e pemëve dhe rrënjët e tyre dalin mbi ujë në një peizazh eterik.

"Shkova në Blakemere Moss në Delamere në Angli për të shkrepur cungjet e pemëve në liqen pasi komisioni i shërbimit pyjor kishte prerë pemët për t'ia rikthyer tokën masës natyrale të ujit," - thotë fotografi, Stephen McNally, për këtë imazh. "Cungjet e prera të pemëve krijojnë një imazh të shkëlqyer minimalist dhe abstrakt kur shkrepen me teknikë ekspozimi të gjatë që izolon subjektin. Ekspozimi i gjatë e rrafshon ujin, që të duket sikur është shtresë akulli." Shkrepur në Canon EOS R6 me Canon Mount Adapter EF-EOS R dhe objektiv Canon EF 24-105mm f/4L IS USM (pasuar tani nga Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM) në 40mm, 7.3 sek, f/11 dhe ISO100. © Stephen McNally

Një shtëpi e rrënuar varkash kapur me retë që duket se i vërviten përsipër.

Stephen-i e bëri këtë fotografi të një shtëpie varkash të harruar prej kohësh gjatë një vizite në Anglesey, Uells. “Kur e pashë atë shtëpi varkash, më tërhoqi relievi dhe detajet e derës, si dhe kontrasti me algat shumë të errëta në fund. Ka kaq shumë nuanca të grisë, në vijim mund t'i përfytyroj të bardhat të shfaqen në retë mbi të," - vijon ai. Shkrepur në Canon EOS R6 me Canon Mount Adapter EF-EOS R dhe objektiv Canon EF 16-35mm f/4L IS USM në 16mm, 4 sek, f/7.1 dhe ISO100. © Stephen McNally

Stephen-i e nis me shkrepjen e temave të njohura, si p.sh. peizazhe detare në perëndim dhe lindje të diellit, por vendosi të kalojë në diçka që e pa si më sfiduese. “Thjesht u lodha duke e bërë këtë, po e bënin të gjithë. Doja ta sfidoja më shumë veten dhe të bëja më shumë me kamerën”, - shpjegon ai.

Përveç krijimit të një elementi surreal në një fotografi, një pjesë e madhe e tërheqjes nga ekspozimi i gjatë është elementi i befasisë – ju nuk e dini se si do të duket pamja derisa të mbyllni shkrehësin dhe të shihni ekranin. Kur shkrehësi i kamerës qëndron hapur për një periudhë të gjatë, kapet një gjurmë lëvizjeje e krijuar nga objekte që lëvizin natyrshëm si uji, retë apo edhe njerëzit. Kjo pjesë e pamjes është në kontrast me subjektet e palëvizshme në skenë, të cilat mbeten të mprehta.

Siç thotë Stephen-: "Ndjesia eterike e fotografisë më tërheq. Fotografia me ekspozim të gjatë rrafshon detin, edhe pse syri mund të shohë valë të mëdha që hyjnë dhe dalin. Të gjithë këtë mund ta ndaloni me një foto me ekpsozim të gjatë – kjo është magjia e saj.”

Vendet ideale

Një pemë e vetmuar është fotografuar në fokus përkundër një sfondi më të çelët, me retë të kapura në lëvizje përsipër.

Suksesi i një fotografie bardhezi, sipas Stephen-it, ka të bëjë me larminë e nuancave. “Unë punoj me parimin se në fotot bardhezi, kam të bardhën e pastër deri tek e zeza e pastër dhe pastaj nuancat e ndryshme dhe zhurmën. Në programin e redaktimit, numrat në fund nga 1 deri në 12 më tregojnë të gjitha nuancat, dhe nëse i kam që të 12, atëherë është një shkrepje e përsosur në bardhezi." Shkepur në Canon EOS R6 me Canon Mount Adapter EF-EOS R dhe objektiv Canon EF 16-35mm f/4L IS USM në 20mm, 30 sek, f/11 dhe ISO100. © Stephen McNally

Rrënojat e një shtëpie të vjetër ferme, me pemë dhe një fushë në sfond dhe retë të kapura në lëvizje sipër.

"Bëni gjithmonë një foto provë, për të parë se çfarë thotë histogrami, dhe prej aty dini si të caktoni shpejtësinë e diafragmës," - sugjeron Stephen-i. "Unë i mbaj aktivë pulsantët [paralajmërimet për mbi/nënekspozim], që të mund të shoh se ku tejkalohen pjesët e ndriçuara. Nëse e ekspozoni foton sa më shumë që mundeni, atëherë e dini se keni kapur sa më shumë të dhëna që të mundeni. Nëse pjetë e ndriçuara zmadhohen më shumë se ç'duhet, nuk keni çfarë të dhënash rikuproni." Shkrepur në Canon EOS R6 me Canon Mount Adapter EF-EOS R dhe objektiv Canon EF 16-35mm f/4L IS USM në 16mm, 38 sek, f/11 dhe ISO100. © Stephen McNally

Stephen-i u kthehet herë pas here të njëjtave vende në veriperëndim të Anglisë. Ai ka pemët e tij të preferuara dhe i pëlqen të shohë se si ndryshojnë gjatë stinëve. Kur ndodhet në ndonjë vend të ri, fillimisht vrojton peizazhin dhe fikson me mendje pikat të cilave mendon t'u rikthehet.

Nëse jeni duke shkrepur peizazhe deti, "duhet të njihni baticat", - vë në dukje ai. “Unë zakonisht fotografoj zbaticën. Nëse fotografoni baticën, do të shihni se kamera lëviz gjatë ekspozimit, ndaj dhe pamjet nuk do të jenë të qarta. Është shumë më e fortë në rastin e zbaticës.

Stephen-i ka prirjen të shkrepë gjatë vjeshtës, pasi është më mirë kur ke mbulimin e ditëve me re për të kapur një ekspozim të gjatë të qiellit, pasi natyrshëm lejon të hyjë më shumë dritë në kamerë. “Unë nuk xhiroj në mes të verës pasi do të më duhej të largohesha në orën 2 të mëngjesit, ndaj zakonisht filloj në shtator pasi agimi është rreth orës 6 të mëngjesit. Unë i studioj vendndodhjet, kur do të lindë dielli dhe ku do të bjerë drita. Nëse është mugët dhe pjesërisht me re, e di që do të kem diçka për të punuar," - shpjegon ai. Ai fillon duke parë një histogram në kamerë për të përcaktuar dritën e disponueshme dhe sa kohë do të ketë.

Ka një atmosferë melankolike në fotot e Stephen-it, e cila është pjesërisht për shkak të vetë temës. Ai ka prirjen të përqendrohet në monumentet industriale ose ndërtesat e braktisura - vende tani të lëna pas dore që dikur ishin plot jetë. “Më tërheqin ndërtesat e vjetra”, - thotë ai. "Kur isha në Anglesey në Uells kohët e fundit, rastisa në këtë shtëpi të vjetër ferme (shih foton djathtas lart) dhe mendova, sa kohë ka qenë vallë kjo fermë në rrënoja? Dhe pse u desh të hiqnin dorë nga mirëmbajtja e saj? Ku janë njerëzit që kanë jetuar dhe punuar atje?"

Këto kujtime të së kaluarës janë gjithashtu të përshtatshme për fotografinë monokromatike. “Me fotografinë bardhezi, kompozimi bëhet fokusi, ndaj duhet të jetë i fortë”, - shton ai.

Preferencat për në çantë

Rrënojat e një ndërtese dallohen përkundër një qielli të çelët, me retë e turbullta në lëvizje.

Gjatë shkrepjes së rrënojave të këtij kantieri fabrikash porcelani viktorian, Stephen-i pohon se "punëtorëve do t'u jetë dashur të ecnin për kilometra të tëra, sepse nuk ka asgjë tjetër përreth. Ata përpunonin porcelanin dhe në vjim vinin markat për ta marrë." Shkrepur në Canon EOS R6 me Canon Mount Adapter EF-EOS R dhe objektiv Canon EF 16-35mm f/4L IS USM në 16mm, 86 sek, f/11 dhe ISO100. © Stephen McNally

Një pirg dheu në buzë të një shkëmbi, me një det të qetë në sfond dhe re të ngrira në lëvizje përsipër.

Ndërkohë që moti dhe kushtet e ndriçimit janë të përshtatshme, është më mirë të bëni sa më shumë poza të jetë e mundur. "Lëvizja e reve ose e ujit nuk është gjithmonë e parashikueshme, por kjo është që mund ta lartësojë apo dhe ta prishë fare pozën tuaj. Kam bërë mbi 100 foto në Anglesey, por kam përpunuar vetëm 20, të tjerat i kam flakur tej”, - thotë Stephen-i. Shkrepur në Canon EOS R6 me Canon Mount Adapter EF-EOS R dhe objektiv Canon EF 16-35mm f/4L IS USM në 16mm, 55 sek, f/11 dhe ISO160. © Stephen McNally

Ndërrimi i kamerës i mundësoi Stephen-it ta përshtatë procesin e tij. Ai filloi me një Canon EOS 450D (pasuar tanimë nga Canon EOS 850D), përpara se të kalonte në një Canon EOS 60D (pasuar tanimë nga Canon EOS 90D) dhe së fundmi, Canon EOS R6. Pavarësisht kalimit në modelet pa pasqyrë, Stephen-i është ende në gjendje të përdorë objektivat e tij të preferuar EF pa asnjë ndikim në cilësi me anë të Canon Mount Adapter EF-EOS R.

“Më pëlqen ekrani me prekje te Canon EOS R6, është shumë intuitiv. Thjesht prek ekranin për të ndryshuar f-stop ose ISO", - thotë ai.

Stephen-i shpesh fotografon në modalitetin Bulb, çka i mundëson ta mbajë të hapur diafragmën për aq kohë sa gishtin e ka mbi butonin e shkrehësit. Përdorimi i lirimit me tel ndihmon të shmangni dridhjet e mundshme të kamerës që shkaktohen nga mbajtja e shkrehësit. "Modaliteti Bulb është thelbësor për mbajtjen e shkrehësit të hapur për periudha të gjata ndërsa shkrepni në errësirë ​​ose me filtër ND [densiteti neutral] me 10 ose 16 nivele", - thotë ai.

Stephen-i shpesh merr me vete kamera të ndryshme për fotografimet dhe si një mënyrë për të kaluar kohën. Kur është duke marrë një ekspozim 20-minutësh me Canon EOS R6, ai mund të konfigurojë një kamerë tjetër nga një kënd tjetër dhe kjo e mban të zënë ndërsa është duke pritur.

Instrumenti më i fundit në çantën e Stephen-it është programi i tij i redaktimit. Ai shkrep në RAW dhe me ngjyra, çka i jep më shumë informacion për të punuar gjatë redaktimit. Më pas ai e kthen pamjen në bardhezi përpara se ta redaktojë në programe si Adobe Photoshop ose Canon Digital Photo Professional (DPP). "Unë rregulloj nivelet dhe kurbat dhe shtoj disa gradientë. Nëse ndodh të punoj me një skedar për më shumë se 10 minuta, duhet fshirë. Dua të shmang redaktimet e tepruara, ndaj mundohem ta kap saktë që nga kamera”, - shpjegon ai.

Shkrepja e pozës ideale

Një tenxhere karavidhesh në plan të parë të një peizazhi, me ujin që duket i qetë dhe retë të kapura në lëvizje nga pas.

Natyra nuk ofron gjithmonë kompozimin perfekt, ndaj Stephen-i rekomandon të ndërhyni pak për të krijuar ekuilibër në pamje. "Tenxherja e karavidheve ndodhej në anë të kuadrit, por e solla më në qendër. Gjithmonë përpiqem të kem veçori në plan të parë – më parë përdora një copë druri, si dhe më pëlqen të krijoj skena mjaft abstrakte." Shkrepur në Canon EOS R6 me Canon Mount Adapter EF-EOS R dhe objektiv Canon EF 16-35mm f/4L IS USM në 16mm, 71 sek, f/11 dhe ISO100. © Stephen McNally

Rrënjë pemësh dalin nga ujërat e qeta dhe të çelëta, duke i dhënë pamjes një cilësi skulpturore.

Stephen-i gjen prehje teksa fotografon ekspozimet e tij të gjata në dritë të ulët. “Ndërsa jeni duke pritur të shfaqet drita, duket sikur bota po qëndron në vend. Nuk ka askënd përreth. Duket sikur e ke botën të gjithë për vete”, - pohon ai. Shkrepur në Canon EOS R6 me Canon Mount Adapter EF-EOS R dhe objektiv Canon EF 24-105mm f/4L IS USM në 80mm, 36 sek, f/11 dhe ISO100. © Stephen McNally

Kërkimi për fotografinë e arrirë në ndriçim të ulët dhe ekspozim të gjatë është një sfidë më vete. "Nëntë nga 10 raste do të dështosh," - shpjegon Stephen-i. "Më e mira që mund të bësh për ata që duan ta eksplorojnë si zhanër, është të eksperimentojnë dhe të dalin që me dritën e parë," - shton ai.

"Pasja e një filtri ND, me 10 nivele e lart, do të ishte diçka e dobishme. Përndryshe, shkrepni në dritë të ulët, pak para agimit. Do të merrni ekspozime deri në 50 sekonda para agimit, çka dhe duhet të japë rezultate të shkëlqyera. Unë përdor dhe filtra ND me gradacion të anasjellë kur është më errët në horizont, pasi kjo do të jetë pika më e çelët kur të lindë dielli."

Gjeni një vend, studiojeni vendndodhjen, shfrytëzoni mëngjesin herët dhe provoni teknikën e Stephen-it për të nxjerrë foto bardhezi me ekspozim të gjatë. Këshilla e fundit e Stephen-it është: "Gllabëroni sa më shumë informacion që të mundeni dhe më pas vëreni në jetë. Kurrë nuk do ta merrni atë që dëshironi nëse nuk i bëni përpjekjet."Shkruar nga Natalya Paul

Produktet e lidhura

 • Canon Camera

  KAMERAT PA PASQYRA

  Çfarëdo që shkrepni, sido që ta shkrepni, "EOS R6" ju mundëson të jeni krijues në mënyra që nuk i mendonit kurrë të mundshme.
 • Canon Camera

  PËRMIRËSONI OBJEKTIVAT TUAJ

  Përdorni objektivat tuaj ekzistues EF dhe EF-S me kamerën e re "EOS R" dhe zbuloni nivele të reja krijimtarie.
 • Canon Camera

  KAMERAT PA PASQYRA

  Një lente e lehtë zmadhimi 24-105mm f/4 e serisë L që ofron një gamë të gjerë zmadhimi me një elasticitet mbresëlënës.

Artikujt e lidhur