Sunset Photography

Lente për fotografinë e peizazhit

Gjeni këndvështrimin tuaj

Nëse po përpiqeni të kapni bukuritë e natyrës, si fotograf i peizazheve ndoshta do ta gjeni veten në udhëtime kampimi, në ekspedita ose duke u ngjitur në male. Kështu që është thelbësore të mendoni seriozisht për zgjedhjen e lenteve tuaja për vende të ndryshme.


Kur fotografoni peizazhet, zakonisht do të kërkoni të përdorni gjatësi fokale të gjera ose ultra të gjera që ofrojnë një këndvështrim të gjerë dhe mundësinë për të fotografuar hapësira mjaft të gjera. Për t'u siguruar që po zgjidhni lenten e duhur për stilin tuaj të peizazheve, do të duhet të shikoni të gjitha opsionet e disponueshme të gjatësive fokale dhe të punoni brenda gamës që i përshtatet asaj që dëshironi të fotografoni.

Seaside Photography

Këndi ultra i gjerë

Nga 11mm deri në 20mm, lentet në këtë gamë të gjatësive fokale (kur përdoren në një kamerë me kuadër të plotë) sigurojnë një fushë shikimi jashtëzakonisht të gjerë, e cila e kalon këndvështrimin njerëzor. Ato janë të përsosura për të theksuar distancën mes sfondit dhe planit të parë dhe për të paraqitur ndjesinë e një hapësire të gjerë para kamerës tuaj. Lentet ultra të gjera janë shumë efektive për të paraqitur plotësisht në kuadër arkitekturën madhështore dhe ambientet e brendshme.

Desert Photography

Këndi i gjerë standard

Nga 24mm deri në 35mm, lentet që mbulojnë gamën e këndit të gjerë standard ju sigurojnë një fushë të gjerë shikimi, por me një këndvështrim më pak të ekzagjeruar në krahasim me gamën ultra të gjerë. Kjo gamë është e përshtatshme për kompozime më të ngushta dhe është e dobishme kur nuk dëshironi që sfondi të largohet nga plani i parë i fotografisë.

Mountain Landscape

Telefoto

Përdorimi i një gjatësie fokale më të gjatë mund t'i bashkojë më shumë elementet e kompozimit tuaj, duke e bërë më të rrafshët këndvështrimin dhe duke e ngjeshur shkallën e skenës tuaj, duke dhënë kështu përshtypjen se sfondi dhe plani i parë janë më afër me njëri-tjetrin. Kur punoni me elemente të shtresëzuara të skenës; si pyjet me malet dhe me diellin, kjo teknikë mund të sigurojë një efekt emocionues. Çdo gjatësi mbi 85mm zakonisht konsiderohet si telefoto.

Forest Photography

Regjistrimi me gamën ultra të gjerë

Në skenën më poshtë mund të shikoni se gama e këndit ultra të gjerë regjistron më shumë në kuadër dhe elementet në distancë shfaqen shumë më larg në kuadër, ndërsa plani i parë bëhet një element i rëndësishëm në fotografi, ashtu si edhe qielli. Me rritjen e gjatësisë fokale mund të shikoni efektin e kundërt - fusha e shikimit ngushtohet dhe elementet bashkohen më shumë me njëri-tjetrin.


Shënim: Gjatësitë fokale më sipër do të shumëzohen me 1,6 kur bëhen me një kamerë APS-C.

Lighthouse Photography

16mm

Lighthouse Photography

35mm

Lighthouse Photography

47mm

Lighthouse Photography

75mm

Si mund të ndikojë kamera në zgjedhjen e lentes

Lentet EF-S të Canon janë të projektuara ekskluzivisht për kamerat me sensor APS-C, si p.sh. EOS 760D, dhe nuk janë të përputhshme me modelet me kuadër të plotë si seria e kamerave EOS 5D.


Lentet EF mund të përdoren me çdo kamerë EOS, por kur përdorni një lente EF në një kamerë EOS të tipit APS-C, ajo do t'ju japë një kënd shikimi të barasvlershëm me një gjatësi fokale 1,6x më të gjatë se në një kamerë me kuadër të plotë. Për shembull, një lente EF 28mm f/2.8 IS USM e përdorur në një kamerë EOS 760D ju jep një kënd shikimi të barasvlershëm me një lente 45mm në një kamerë me kuadër të plotë. Kjo është diçka që duhet ta kini parasysh kur realizoni fotografi të peizazheve me kënd të gjerë.

Forest With Full Frame Sensor

Regjistroni në 11mm në një sensor me kuadër të plotë

Forest With Aps-C Sensor

Regjistroni në 11mm në një sensor APS-C

Lente zmadhimi apo lente fikse?

Mund të duket e çuditshme të konsiderosh përdorimin e një lenteje "fikse" ose "prime", por meqenëse ato janë më të thjeshta në aspektin optik dhe më të lehta se një lente zmadhimi dhe sigurojnë një cilësi të shkëlqyer të imazheve, shumë profesionistë i përdorin ato vetëm për këtë arsye. Ato mund t'ju nxisim po ashtu që lëvizni dhe të inkuadroni subjektin tuaj dhe jo të mbështeteni në përdorimin e zmadhimit.


Nga ana tjetër, shpesh nuk është praktike të mbani shumë lente fikse kur jeni në lëvizje. Në këto situata, një lente zmadhimi me kënd ultra të gjerë ose me kënd të gjerë dhe më e lehtë mund të ketë më shumë kuptim, duke ju lejuar një elasticitet më të lartë pa pasur nevojë të ndërroni lentet.

Njohja e hapjes së diafragmës

Shumicën e kohës peizazhet realizohen në hapje diafragme të vogla me f/8 ose më shumë për të siguruar një fokus të qartë për sfondin dhe planin e parë të fotografisë, por sidoqoftë, nëse mendoni të fotografoni peizazhe në kushtet e ndriçimit të dobët ose të provoni ekstremin e fotografimit të yjeve, lentet me hapje më të gjerë të diafragmës (f/2.8 me zmadhim ose edhe f/1.4 prime më e gjerë) mund të jenë mjaft të vlefshme. Këto lente janë po ashtu ideale kur dëshironi të kapni lëvizjet pa shkaktuar një turbullim - si p.sh. zogjtë në fluturim.

Ocean Photography

Zgjedhja e lentes së duhur

Pasi të kini parasysh të gjitha këto gjëra, duhet të mendoni për atë që është e rëndësishme për fotografinë tuaj dhe stilin që dëshironi të realizoni.


  • Dëshironi ta mbushni kuadrin me peizazhe mjaft të gjera? Nëse po, një lente ultra e gjerë në gamën fokale 11-20mm do të ishte opsioni më i mirë për t'ju ndihmuar të realizoni këtë.
  • Dëshironi të punoni me elemente të shtresëzuara të skenës; si pyjet dhe peizazhet e maleve? Në një rast të tillë duhet të shikoni për një lente telefoto për t'ju ndihmuar të krijoni një këndvështrim të rrafshët të skenës dhe për të bashkuar më shumë sfondin me planin e parë të fotografisë.
  • Kërkoni të kapni peizazhe të natyrshme? Atëherë duhet të kërkoni për një lente në gamën fokale 24-35mm për t'ju ndihmuar të kapni një këndvështrim më të natyrshëm.

Sunset Photography

Shkoni më tej me peizazhet

Perceptimet e fotografisë tradicionale të peizazheve zakonisht përfshijnë peizazhet mjaft të gjera e të pafundme.


Për ta çuar më tej fotografinë tuaj të peizazheve, provoni të eksperimentoni me një gjatësi fokale më të gjatë. Kjo mund t'i bashkojë më shumë elementet e kompozimit tuaj, duke e bërë më të rrafshët këndvështrimin dhe duke e ngjeshur shkallën e skenës tuaj, duke dhënë kështu përshtypjen se sfondi dhe plani i parë janë më afër me njëri-tjetrin. Kur punoni me elemente të shtresëzuara të skenës; si pyjet me malet dhe me diellin, ose luginat dhe peizazhet e detit, kjo teknikë mund të sigurojë një efekt emocionues.


Ka po ashtu disa lente të veçanta që mund t'ju sigurojnë një pamje unike të skenës tuaj. Mund ta zgjeroni koleksionin e lenteve tuaja me lentet me efektin e "syrit të peshkut" ose me anim-zhvendosje për t'u dhënë një këndvështrim të ri imazheve tuaja.

Syri i peshkut

Këndvështrimi rrethor mund të duket si një pamje e pabesueshme, por fusha e shikimit 180° e gjerë mund të jetë një prezantim stili dhe të sigurojë një paraqesë një pozicion individual të shkëlqyer për një peizazh të zakonshëm. Mund të zgjidhni një nga stilet e përgjithshme të veçanta, falë pamjes hemisferike që mund të siguroni me të.

Fisheye Photography

Me anim-zhvendosje

Zakonisht të lidhura me peizazhet e qytetit dhe arkitekturën, lentet me anim-zhvendosje (TS-E) mund të korrigjojnë problemet me këndvështrimin që shkaktohen nga realizimi i fotografive në kënd. Animi dhe zhvendosja e lentes kontrollohen individualisht dhe kanë efekte të ndryshme në imazhet tuaja.

Museum Photography

Me zbatimin e zhvendosjes

Museum Photography

Pa zbatimin e zhvendosjes

Zgjedhja e lenteve ekstreme për fotografinë e peizazhit

EF 11-24mm f/4L USM

Një nga lentet e famshme të serisë L nga Canon, kjo lente profesionale me zmadhim me kënd ultra të gjerë ka një gamë mbresëlënëse me 11-24mm me shformime minimale, edhe në gjatësinë e saj më të gjerë fokale. Modeli i saj i fortë dhe i izoluar ndaj faktorëve të motit e bëjnë atë rezistente ndaj pluhurave dhe ujit dhe ideale për fotografimin në kushte të vështira. Hapja rrethore e diafragmës me 9 fletë krijon sfonde të turbullta të bukura.

Shikoni detajet

Ef 11-24Mm F/4L Usm

Gjithashtu mund t’ju pëlqejë...