ARTICLE

Filming 8K and oversampled 4K movies with the Canon EOS R5

Një çiklist me mountain-bike hidhet në ajër përkundër diellit. Fotoja është shkrepur nga poshtë dhe është inkuadruar nga lulëkuqet dhe bari në faqen e kodrës

Martin Bissig ishte njëri nga profesionistët e parë që provuan aftësitë filmuese të "Canon EOS R5", duke filmuar aksion shpejtësie nga çiklistët e mountain-bike dhe patinatorët me skateboard. Shkrepur me EOS R5, me objektiv Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM në 15mm, 1/800 sek, f/9 dhe ISO250. © Martin Bissig

Fusing full-frame 8K internal RAW movie recording with high frame-rate 4K capture and in-body image stabilisation (IBIS), the Canon EOS R5 sets a new standard for mirrorless camera movie-making. Canon Ambassadors Martin Bissig and Ivan D’Antonio were two of the first people to put the video capabilities of the new camera to the test, each with their own very different filming requirements.

Mountain biking photography specialist Martin, whose clients include Red Bull, Specialized, Oakley and Adidas, supplements his dramatic stills work with video when requested. But for award-winning filmmaker Ivan, who shoots music promos, short films and commercials, being able to easily integrate a camera into a professional video workflow is key.

“I come from a painting background, so I consider the camera as a brush, palette and canvas combined,” Ivan explains. “I need it to be an extension of my arms and my mind, so I look for form factor, smart tools such as customisable buttons that I can use comfortably, great colours and dynamic range. The Canon EOS R5 meets all these requirements.”

Here Ivan shares how he put the camera through its paces on a landscape shoot in the mountainous Abruzzo region of Italy, as well as in the more intimate setting of a yoga class, while Martin explains why the Canon EOS R5 was the perfect partner when shooting Swiss slopestyle star Lucas Huppert and a host of other athletes in action.
A side profile of Canon Ambassador Ivan D'Antonio with his eye to the viewfinder of a Canon EOS R5 camera.

Using an 8K master in a 4K workflow

Ivan was inspired to shoot his landscape-focused film “like it was a set of paintings,” with few camera movements using a tripod or handheld, stabilised shots. “The incredible level of detail achieved with 8K gave the landscape a look I have never seen before,” he says. “When I was editing the film it felt like I was still there. Everywhere I looked on the monitor I could see the same level of detail I saw when I was on location.”
Do you own Canon kit?

Do you own Canon kit?

Register your kit to access free expert advice, equipment servicing, inspirational events and exclusive special offers with Canon Professional Services
8K input doesn’t necessarily mean 8K output. The Canon EOS R5’s 8K video capabilities bring benefits to a 4K workflow, including the option of cropping a 4K image from the 8K frame at the editing stage. Not only does this allow a variety of tighter shots to be made from a single camera position, it also makes it possible to use software to zoom, pan and stabilise after filming.

“I used all these options,” Ivan explains. “When you film you are often in a rush, so the ability to shoot one take and then make camera movements in post is priceless. The weather was very bad in the mountains, so I had to shoot quickly during the brief periods of good light. There wasn’t enough time to change lenses, but I cut some close-ups from the 8K master during the edit.”
Një kamerë "Canon EOS R5" mbi një stativ. Objektivit i është montuar një filtër.

Ivan-it iu desh të shkrepte shpejt në male gjatë ndryshimeve të motit, por fotostabilizatori i integruar i Canon EOS R5 ia doli mbanë. “Kur kishte shumë erë, mund t'i stabilizoja pozat pa problem. M'u desh të përdorja filtrat 4x4 ND me kamerën e montuar në set, por nuk shkrepja dot nga kënde të ndryshme pa u shqetësuar nga tundjet e forta.” © Ivan D'Antonio

Një grua në pozë joge, shfaqur në ekranin LCD të "Canon EOS R5".

Ivan e quan kombinimin e videos 8K me sensorin kuadërplotë të Canon EOS R5 si "revolucionar". “Kur shkrepja video të ushtrimeve joga, sensori kuadërplotë e bëri më të lehtë krijimin e thellësisë së ulët të qartësisë dhe mbajtjen e një efekti bokeh cilësie të bukur pas instruktorit të jogës,” - thotë ai. “Me një sensor të prerë, do të kishte qenë më e vështirë të arrihej poza kryesore me sfond të turbulluar në një hapësirë kaq të kufizuar.” © Ivan D'Antonio

"When I was shooting the yoga film, I knew I would be able to add more cuts to the edit without having to record the same asana [yoga position] multiple times. Yoga is a slow and controlled practice, but I was able to enhance the rhythm of the film simply by reframing the original 8K master shot of the whole body.”

With a final output of 4K for his video, Ivan could make a 2x zoom in post-production to crop into interesting parts of the larger frame or slowly zoom in during static poses. “I also tried editing the 8K footage in a 2K timeline,” he says. “I could make 4x zooms – it looked as though I had shot the video with an expensive parfocal cinema zoom lens.”

“Grading Canon EOS R5 footage is very easy, especially using Canon Log,” he adds. “The dynamic range is like a cinema camera: the colours are well preserved and I can change the hue of a single colour without affecting the rest.”

Recording oversampled and high frame-rate 4K

In addition to offering a full-resolution 8K master that can be incorporated into a 4K workflow, the Canon EOS R5 features a 4K HQ mode. This oversamples the video from 8K to give a 4K image that’s more detailed when compared with footage shot natively at 4K. It’s also possible to shoot 4K at a high frame-rate of 100fps (PAL/120fps NTSC) using the full width of the Canon EOS R5’s full-frame sensor, something which Martin took advantage of when shooting athletes performing daring tricks.

“8K is probably overkill for the type of video work I normally do alongside my photography, but the ability to shoot at 100fps with 4K resolution opens up new opportunities,” he says. “Watching the guys running through their tricks, it was hard to make sense of it all because there’s so much going on in such a short time. But recording at 4K 100fps enables you to clearly see all the movements involved.”
Një çiklist me mountain-bike bën akrobaci mbi një rampë të harkuar druri.

Filmimi në 4K e 100fps i mundësoni Martin-it ta ngadalësonte filmimin deri në fund dhe t'i shkrepte me detaje akrobacitë me biçikletë. Shkrepur me Canon EOS R5, me objektiv Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM në 15mm, 1/1000 sek, f/2,8 dhe ISO200. © Martin Bissig

Keeping track of high-speed subjects can place great demands on an autofocus system, but the Canon EOS R5 borrows heavily from innovations introduced in the Canon EOS-1D X Mark III. The Canon EOS R5’s new Dual Pixel CMOS AF II system can focus as low as EV -6, adds support for all AF methods when customising Movie Servo AF performance, and offers improved face tracking with Eye AF.

“The way that Eye AF is implemented in the Canon EOS R5 is a big step forward because it now also detects a subject’s head,” Martin enthuses. “I was shooting athletes who were wearing helmets and goggles, so you couldn’t really see their faces. But the camera knew it was the head and focused there, which is incredible. I used it to track the skateboarder in the film as he was skating towards me, and the camera followed his face all the way through the frame.”

Canon EOS R5 first shoots: capturing nature in beautiful detail

Ulla Lohmann and Robert Marc Lehmann on how the Canon EOS R5's 45MP sensor and eye-tracking AF helped them take spectacular wildlife shots.
Një grua qëndron mbi një të dalë shkëmbi duke kundruar mes maleve të veshura nga mjegulla në largësi.

Kombinimi i Canon EOS R5 me një objektiv RF të pajisur me fotostabilizim mundëson shkrepjen e fotove pa dridhje, edhe kur shkrepni dorazi gjatë ngjitjeve nëpër male. Shkrepur me Canon EOS R5, me objektiv Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM në 52mm, 1/100 sek, f/6,3 dhe ISO100. © Martin Bissig

Një çiklist me mountain-bike në ajër, si siluetë përkundër qiellit dhe i inkuadruar mes pemëve.

Canon EOS R5 vjen me gjurmim vetëfokusimi me trajnim të thelluar për njerëz dhe kafshë, i cili punon në të gjitha modalitetet e vetëfokusimit dhe mund të pikasë të gjitha llojet e situatave. Ai ofron gjithashtu performancë të plotë "Dual Pixel CMOS AF" në të gjitha modalitetet e videos 8K. Shkrepur me Canon EOS R5, me objektiv Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM në 70mm, 1/8000 sek, f/2,8 dhe ISO800. © Martin Bissig

Introducing IBIS to the EOS range

The Canon EOS R5, and its sister camera, the Canon EOS R6, are the first EOS cameras to feature an in-body image stabilisation (IBIS) system, which delivers up to 8-stops of shake reduction. As Martin mostly shoots handheld, it was a feature he was particularly looking forward to.

“The IBIS was great,” he says. “At one point, I was hiking up a mountain before sunrise with my wife to get some footage. Even though there was not much light to speak of, and I was breathing heavily and using the camera without a tripod, the viewfinder image was perfectly stable.”
Përfaqësuesi i nderit i "Canon", Martin Bissig, shikon një patinator me skateboard përmes ekranit LCD të "Canon EOS R5".

Pavarësisht përdorimit të funksioneve që kërkojnë shumë energji, si p.sh. fotostabilizimi, Martin-it i la mbresa kohëzgjatja e baterisë së Canon EOS R5. “Me dy bateri munda të mbarojë një ditë të plotë filmimi, fotografimi dhe kontrolli të pamjeve në ekranin e pasmë,” - thotë ai. © Martin Bissig

Një kamerë "Canon EOS R5" me ekranin LCD të kthyer për jashtë.

Ivan-i i përdori në tërësi mundësitë e vetëfokusimit të Canon EOS R5. “Ajo që m'u duk vërtet e dobishme për videon është mundësia për ndryshimin e reagimit të vetëfokusimit dhe të shpejtësisë. Nëse i konfiguron siç duhet, duket vërtet sikur ke pasur me vete një teknik fokusi me vete.” © Ivan D'Antonio

“I use all the Canon RF lenses that are equipped with stabilisation, and the IS performs so well,” says Martin. “Even shooting with the Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM lens at 200mm, fully handheld, there was no camera shake. Combined with the IBIS, the performance was amazing.

“I also love shooting with the Canon RF 28-70mm F2L USM lens, which doesn’t have stabilisation, but that wasn’t a problem with the Canon EOS R5 as you get an amazing 8-stops with the IBIS alone.”

The electronic viewfinder (EVF) was another highlight for Martin. “It has about 60% more resolution than the EVF on the Canon EOS R, which gives it much more of an analogue feel – I couldn’t see much difference when comparing it with the optical viewfinder of a DSLR. Plus, the 120fps frame rate is much higher, which is a big plus for fast action.

“I’ve relied on the Canon EOS R for the past two years, but the Canon EOS R5 is such a big step forward. When it comes to speed, resolution, autofocus – it’s like a smaller version of the Canon EOS-1D X Mark III with even more features.”

Shkruar nga Marcus Hawkins

Martin Bissig’s kitbag

The key kit pros use to shoot video

Cameras

Canon EOS R5

A professional full-frame mirrorless flagship camera offering photographers and filmmakers high resolution stills and 8K video. "I've relied on the Canon EOS R for the past two years, but the Canon EOS R5 is such a big step forward," says Martin.

Lenses

Lenses

Related Articles

 • Një kamerë kuadërplotë "Canon EOS R5"pa pasqyra.

  Canon EOS R5: 10 features not to miss

  Discover the features that make the EOS R5 a game-changer, including the ability to shoot 45MP stills at up to 20fps and 8K RAW video footage.

 • Dora e një burri e lirshme anash tij duke mbajtur një "Canon EOS R6" me objektivin "Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM".

  ARTICLE

  Canon EOS R5 vs EOS R6 – which is right for you?

  Canon introduces not one but two breakthrough Full Frame mirrorless cameras. Which one is right for you? We look at EOS R5 and EOS R6 side by side.

 • Një "Canon EOS R5" i lidhur me set kamere dhe mikrofon përsipër.

  How the Canon EOS R5 changes everything with 8K video

  Discover how the flagship Full Frame mirrorless camera’s video capabilities make it the future-proof choice for creative filmmakers and photographers.

 • Pro RF versus EF lenses

  ARTICLE

  Canon RF vs EF lenses: which should you choose?

  For travel photographer Joel Santos, the Canon EOS R System makes a big difference, but mixing RF and EF lenses widens his creative horizons. Here's how...

 • Get the newsletter

  Click here to get inspiring stories and exciting news from Canon Europe Pro