canon-hanscke-berlin-hero

Në Berlin, festa vazhdon pavarësisht nga kërcënimi i mbylljes së klubeve
#pursuitoftheshot

Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke

Berlini është i njohur në të gjithë botën për jetën e tij të natës, nga klubi legjendar Berghain e deri te festat spontane. Por netët plot gjallëri të qytetit kërcënohen me rritjen e presionit për hapësira së bashku me rritjen e qirave. Disa klube janë mbyllur në muajt e fundit dhe shumë të tjerë pritet të bëjnë të njëjtën gjë. Kjo histori shikon një pjesë të vogël të jetës së natës në Berlin, duke u përqendruar te njerëzit që e bëjnë atë kaq të gjallë, nga ata që dalin për të festuar e deri tek ata që punojnë në ekonominë e jetës së natës.

Nga kërcimet swing, salsa, seksi dhe tango, transvestitët dhe tekno, jeta e natës e Berlinit ka diçka për të ofruar për këdo.

Hannibal Hanschke 1

Çdo natë mijëra berlinas dhe vizitorë drejtohen për në zonat më të frekuentuara si RAW, një qendër e vjetër e riparimit të trenave e mbuluar me grafiti në pjesën lindore të qytetit që dikur ka qenë në regjimin komunist, por sot është vendi i klubeve, bareve dhe një pishine, mbushur me kopshte birre.

Aty, në sallat dhe strehët përgjatë shinave të trenave, njerëzit kërcejnë reggae, punk rok, dancehall, hardcore, metal, rap dhe hip-hop e tekno në klube me emra si Cassiopeia dhe tekno në Suicide Circus.

Hannibal Hanschke 2

"Jeta e natës e Berlinit është si një aventurë e madhe. Çdo ditë mund të eksplorosh diçka të re", -thotë Richard Shawn, një britanik në migrim që jeton në Berlin.

Hannibal Hanschke 3

Nico Brodersen, shefe e sigurisë në Bassy Club, thotë se janë njerëzit ata që kanë rëndësi.

"Jashtë mase, të çmendur, të lirë dhe pa ndalim - mund t'i harrosh emrat e tyre, por asnjëherë ato fytyra", - thotë ajo për ata që pëlqejnë të dalin në mbrëmje në klubet e Berlinit.

Hannibal Hanschke 4

Ka disa shqetësime se sa mund të zgjasë kjo në një qytet ku qiratë po rriten dhe kërkesa për hapësirë po shtohet me rritjen e popullsisë. Disa klube janë mbyllur së fundi dhe klube të tjera pritet të bëjnë të njëjtën gjë.

Në Prenzlauer Berg, një zonë dikur e pjesës lindore komuniste që u shndërrua në parajsën e atyre që kërkonin festat pas rënies së Murit të Berlinit, ankesat për zhurmën kanë sjellë disa mbyllje të klubeve.

Banorët flasin për "Clubsterben", ose "vdekja e klubeve".

Hannibal Hanschke 5

Një nga viktimat e fundit është në rajonin lindor Friedrichshain - një klub me emrin Pogo Tussy, i cili u shkatërrua për të liruar hapësirat për apartamente të reja.

"Është shumë trishtuese të heqësh dorë pas 13 viteve, por ndodh kështu", - thotë Simone Braun, ish-pronari i klubit.

Hannibal Hanschke 6

Por për momentin, në shumë pjesë të qytetit, festa vazhdon.

Për admiruesit e teknos, një natë në klubin legjendar Berghain është e detyrueshme - nëse arrijnë të hyjnë aty. Radhët që zgjaten deri në njëqind metra janë diçka e zakonshme jashtë këtij impianti energjetik të dikurshëm. Vendasit me shpirtin e sipërmarrjes sigurojnë një tregti të habitshme duke shitur birra për ata që presin në radhë.

Hannibal Hanschke 7

Për ata që nuk arrijnë të hyjnë, ka shumë alternativa. Si thoni për Salon Zur wilden Renate - një klub i shtrirë në disa kate në një ndërtesë të vjetër banimi? Ose About Blank - një klub ku festa shtrihet edhe në një kopsht? Ose Sisyphos, në fabrikën e dikurshme të biskotave të qenve?

Hannibal Hanschke 8

Në një klub të çuditshëm me ndriçim të zbehtë me emrin Insomnia disa njerëz ndërrojnë rrobat e tyre të ditës me lateks ose lëkurë në dhomat e veshjes pranë hyrjes, ndërsa të tjerët zhvishen dhe drejtohen për te një vorbull. Disa kryejnë seks në mënyrë të hapur, ndërkohë që vazhdojnë ritmet e muzikës të lartë.

"Këtu njerëzit mund të jenë plotësisht të lirë dhe mund të realizojnë ëndrrat e tyre të fshehta. Ne i kapërcejmë kufijtë. Rregulli i vetëm i rëndësishëm është: Jo do të thotë jo!" thotë Dominique, e cila e drejton klubin Insomnia bashkë me bashkëshortin e saj.

Hannibal Hanschke 9

Në klube të tjera, "drag kings" dhe "drag queens" prezantohen në shfaqje nën ritmet e diskos.

Hannibal Hanschke 002

Por për ata që preferojnë të kalojnë natën në bare të thjeshta dhe sallone, është edhe rruga plot lëvizje me emrin Simon-Dach-Strasse në Friedrichshain, e mbushur me bare dhe restorante, me tavolinat dhe karriget në radhë mbi trotuaret me kalldrëm.

Ata në kërkim të darkës mund të zgjedhin mes kuzhinës meksikane, mesdhetare dhe aziatike ose - duke qenë në Gjermani në fund të fundit - Currywurst, një suxhuk derri me feta plot salcë keçapi dhe erëza.

Shkrimi nga Michelle Martin, redaktimi nga Angus MacSwan/Jeremy Gaunt

Hannibal Hanschke 003