Marcelo del Pozo

Fshatrat e bardha të Spanjës ofrojnë një grimcë të së kaluarës së zhdukur

Nga Marcelo del Pozo

Marcelo del Pozo
Marcelo del Pozo

Shtëpitë verbuese në formë kubi të vendosura në grupe në majat e maleve me ullinj të Andaluzisë, "Pueblos Blancos", ose fshatrat e bardha, në jug të Spanjës, e marrin emrin nga ngjyra e bardhë e gëlqeres me të cilën lyhen ndërtesat për t'i mbajtur të freskëta ambientet e tyre të brendshme.

Marcelo del Pozo

Labirintet e korridoreve të ngushta të kthejnë pas në kohën kur ky rajon njihej si Al-Andalus dhe ishte pjesë e një territori mesjetar mysliman. Shumë nga emrat e tyre kanë origjinë arabe, si p.sh. Alcala që do të thotë "kështjellë".

Një aluzion tjetër për të kaluarën e tyre të hershme është prapashtesa e zakonshme "de la Frontera" ose "e kufirit", një shprehje e vjetër kur Spanja ishte e ndarë në territore të krishtera dhe myslimane.

Marcelo del Pozo

Festat vendase variojnë nga procesionet fetare, ku burrat mbajnë në krahë statuja të stolisura me lule përgjatë rrugëve të gurta, e deri te vrapimet me dema, ku demat lëshohen në fshat dhe pjesëmarrësit fshihen prapa hekurave për t'iu shmangur brirëve të tyre.

Marcelo del Pozo

Ndërkohë që ky rajon është jashtëzakonisht i bukur dhe mjaft tërheqës për turistët që vizitojnë jugun e Spanjës, ai është po ashtu një nga zonat më të varfra të vendit dhe ka një nga nivelet më të larta të papunësisë në Bashkimin Evropian.

Marcelo del Pozo

Andaluzia ishte rajoni evropian me nivelin e dytë më të lartë të papunësisë në vitin 2015, sipas Eurostat, me afro një në tre persona pa punë. Më shumë se gjysma e të rinjve janë të papunë.

Marcelo del Pozo

Njerëzit këtu kanë jetuar tradicionalisht me industrinë e vajit të ullirit - Spanja është aktualisht prodhuesi më i madh i vajit të ullirit në botë - por pritshmëritë ndryshojnë dhe të rinjtë nuk janë entuziastë për oraret e zgjatura dhe pagën e ulët të punës në fermë.

"Të rinjtë largohen për në qytet", - thotë 19-vjeçari Jose Maria Cortijo, i cili jeton në Vega de los Molinos, pjesë e Arcos de la Frontera, një fshat i bardhë në një kreshtë malore që zgjatet poshtë në luginë.

Marcelo del Pozo

Agustin Pina, një prodhues djathi në fshatin tjetër Villaluenga del Rosario që shtrihet në zemër të parkut kombëtar Sierra de Grazalema, thotë të njëjtën gjë.

“Të rinjtë nuk duan të punojnë në fusha, pasi është një jetë skllavëruese", - thotë 58-vjeçari që gjithë jetën ka punuar me tokën. "Ata kërkojnë të punojnë nga e hëna deri të premten."

Marcelo del Pozo

Një kthim prapa në të kaluarën e hershme, jeta në fshat është e qetë, thonë banorët.

"Kur shkoj në qytetet e mëdha, pres me padurim të kthehem në shtëpi", - thotë mamaja 50-vjeçare e Cortijo-s, Maria Jose Manzano. "Atje çdo gjë është plot zhurmë, tension dhe nxitim."

(Shkrimi nga Sonya Dowsett)