corgi runs through grass

Zmadho dhe kap aksionin e shpejtë

I gjithë fotografimi i aksionit ka të bëjë me kapjen e momenteve në të qindtat e sekondës. Duhet të ndjekësh lojën, të ndjekësh miqtë e snoubordit ose të jesh i drejtpeshuar të kapësh serfistët e qytetit ndërsa rrëshqasin mbi dallgë. Por nuk do të kesh nevojë të lëvizësh kaq shpejt nëse je i përgatitur.

Çelësi për të kapur imazhe të mira ndërsa përdor një lente telefoto (ose zmadhimi) është të jesh në gjendje ta konfigurosh kamerën që më përpara. Kjo do të thotë që kur gjërat dalin gati, të harrosh që duhet të rregullosh konfigurimet dhe të përqendrohesh në atë që po ndodh para teje.

Kamerat e smartfonëve janë të kufizuara në cilësinë e imazhit që mund të prodhojnë kur bëhet fjalë për zmadhimin dhe kapjen me detaje të aksionit në lëvizje. DSLR-të, kamerat pa pasqyrë dhe kamerat kompakte të lejojnë të afrohesh te aksion që nga larg dhe të japin shumë më cilësi dhe kontroll kur shkrep aksionin duke të dhënë mundësi të zmadhosh saktë duke përdorur një lente telefoto.

Shpejtësitë më të mëdha të shkrehjes janë të domosdoshme për shkrepjen e aksionit

Shpejtësia e shkrehjes është gjëja më e rëndësishme për të t'ia dalë mirë mbanë kur dëshiron të bësh fotografi aksioni. Nëse shpejtësia e shkrehjes nuk është aq e shpejtë, atëherë do të të mbeten poza të turbullta që vetëm sa do të duash t'i fshish.

Prandaj, nëse po përdor një DSLR, zgjidh një shpejtësi shkrehjeje prej të paktën 1/125ta e sekondës ose më të shpejtë. Shumë poza aksionesh bëhen në 1/5001ën e sekondës ose më shpejt në varësi të shpejtësisë të subjektit.

Për të përdorur shkrehje më të shpejtë dhe përsëri të sigurohesh që ke dritë të mjaftueshme që hyn në kamerë, do të të duhet të përdorësh aperturë të gjerë (një numër të vogël si f/2.8). Përdorimi i një aperture të gjerë dhe shpejtësie më të lartë të shkrehjes do të krijojë gjithashtu thellësi fushe, duke e dalluar subjektin nga sfondi i turbulluar bukur. Ose, nëse kamera ofron kontroll në konfigurimin e ISO, provo ta rritësh, p.sh. nga 400 në 800, kështu sensori i kamerës është më i ndjeshëm ndaj dritës.

Shkrep duke përdorur metodën e plasjes

Aksioni i sporteve, njëlloj si sërfi në lumin e qytetit, lëviz shpejt - prandaj sigurohu që ti dhe kamera jote ta ndiqni. Përdor metodën e shkrepjes të vazhdueshme të kamerës (e quajtur ndonjëherë si metoda e plasjes) për të kapur disa poza dhe për t'i dhënë vetes mundësinë më të mirë për të arritur një imazh fantastik të mbushur me aksion. Këtë metodë do ta gjesh në shumicën e kamerave dhe smartfonëve.

Përdor fokusimin e vazhdueshëm

Nëse po përdor një kamerë DSLR, me shumë mundësi do të jetë konfiguruar që të përdorë fokusimin standard. Kjo do të thotë që mund të shtypësh përgjysmë butonin e shkrehjes për të ndaluar fokusin, pastaj shtyje deri në fund për të bërë fotografinë. Sidoqoftë, për fotografitë e aksioneve dhe të zmadhimit, provo metodën e fokusimit të vazhdueshëm ose të ndjekjes të fokusit (e njohur si AI SERVO ose SERVO AF në kamerat Canon). Kjo metodë i jep mundësi kamerës që të rifokusohet automatikisht për të ndjekur një subjekt në lëvizje që do të thotë se mund të bësh fotografi aksioni të qarta, të detajuara pa pasur nevojë të bësh shumë punë.

Zoom Framing Assist i Canon

Kur e zmadhoni, sidomos në gjatësi të madhe fokale, do të jeni aq afër sa që mund ta humbisni subjektin nga kuadri. Canon ka nxjerrë një teknologji më inteligjente që e zgjidh atë problem.

I zbuluar në kamerat kompakte Canon PowerShot me zmadhime të mëdha, Zoom Framing Assist të ndihmon ta mbash subjektin në kuadro duke larguar ndërsa subjekti arrin skajin e kuadros. Më pas e zmadhon përsëri kur ta vendosni subjektin në qendër të pamjes. Kjo ju jep fuqinë e zmadhimit pa e humbur këndvështrimin tuaj mbi subjektin.