A group of people, seen from behind, watch fireworks. One person in the foreground is in focus, and warmly dressed in overcoat and beanie hat.

FOTOGRAFIA E FISHEKZJARRËVE

Si të fotografoni fishekzjarrët në mënyra të reja dhe krijuese

Fishekzjarrët plot ngjyra në qiellin e natës janë një spektakël që për shumë prej nesh është vërtet magjik - pra pse të mos e kapni këtë ndjesi të mrekullueshme në një fotografi? Përveç vendosjes së parametrave mv të mirë për fotografinë e fishekzjarrëve, është e rëndësishme që të mendoni për elementet e tjera që e bëjnë të veçantë këtë ngjarje, dhe fotografitë tuaja po ashtu.

Fishekzjarrët shpesh i shikojnë në raste të tilla si për Vitin e Ri, ditëlindje të veçanta, dasma dhe festivale që shpesh i ndjekin me shokët ose personat tanë më të afërt, kështu që përfshirja e tyre në kuadër do t'ju ndihmojë ta fotografoni ngjarjen në mënyra argëtuese dhe krijuese.

Në këshillat tona më poshtë, ne kemi përfshirë këtë si dhe më shumë duke iu përgjigjur 10 pyetjeve më të shpeshta, duke përfshirë se si të zgjidhni shpejtësinë më të mirë të obturatorit për fotografinë e fishekzjarrëve dhe se si të përdorni ide të reja për të realizuar disa fotografi vërtet unike dhe krijuese. Pavarësisht nëse po përdorni një kamerë PowerShot, një kamerë pa pasqyra ose një kamerë DSLR, ne i kemi përfshirë udhëzimet për fotografinë tuaj të fishekzjarrëve.

1. Cili është vendi më i mirë për të fotografuar fishekzjarrët?

Ia vlen vërtet që të vlerësoni se cili vend do t'ju ndihmojë të realizoni imazhet më të fuqishme të mundshme, kështu që planifikoni paraprakisht dhe gjeni një pikë ku nuk do të ketë pengesa. Kontrolloni vendin ndërsa ka ende dritë dielli dhe zbuloni se në cilin drejtim do të fryjë era.

Kjo është sidomos e rëndësishme nëse do të ketë ndonjë zjarr të madh në afërsi, pasi do të mund të shmangni tymin ose shkëndijat që dalin nga flakët. Nëse planifikoni të përdorni një trekëmbësh, do të dëshironi po ashtu të qëndroni në një vend ku nuk ka shumë mundësi që t'ju pengojnë njerëzit e tjerë kur fotografoni.

2. Si të fotografoj atmosferën e fishekzjarrëve në një festë?

In a long-exposure image, a sillhouetted figure has drawn a bright pink five-pointed star with a sparkler.

Një mënyrë e mirë për të kapur atmosferën e një festeje është të fotografoni anëtarët e familjes duke u argëtuar me fishekzjarrët e vegjël me xixa, duke përdorur imagjinatën e tyre për të krijuar modele argëtuese dhe artistike me dritën. Në aplikacionin Canon Photo Companion, do të gjeni një udhëzues të plotë që ju orienton nëpër teknikat dhe parametrat më të mirë për fotografinë e pikturës me dritë.

Një mënyrë tjetër për të krijuar një fotografi interesante është të kapni pasqyrimin e fishekzjarrëve në një dritare, me shokët ose familjen që shikojnë jashtë nga brenda dhomës. Nxirrni disa fotografi për provë për t'u siguruar që personat në imazh janë të ekspozuar mirë dhe më pas ruani ata parametra për momentin e duhur. Nëse po përdorni një kamerë PowerShot, si p.sh. Canon PowerShot G7 X Mark II ose çdo kamerë EOS me lente të ndërrueshme, sigurohuni që t'i nxirrni imazhet në formatin RAW, pasi kjo do t'ju japë mundësi maksimale kur të rregulloni ekspozimin për pjesë të ndryshme të imazhit në procesin e përpunimit me Canon Digital Photo Professional.

3. Si mund të realizoj fotografi të qarta të fishekzjarrëve?

Është e vështirë të dini se kur do të shpërthejnë fishekzjarrët më të mëdhenj dhe me më shumë ngjyra, kështu që është mirë ta caktoni kamerën në modalitetin e regjistrimit të vazhdueshëm, i njohur edhe si modaliteti në seri. Kjo do të rritë mundësitë e regjistrimit të një ose dy imazheve me shpërthime vërtet emocionuese.

Nëse kamera juaj është në një trekëmbësh, mund të përdorni aplikacionin Canon Camera Connect për ta kontrolluar pa tela kamerën tuaj me telefonin ose tabletin tuaj. Si alternativë, mund të përdorni një telekomandë me ose pa tela, ose edhe veçorinë e kohëmatësit automatik të kamerës. Të gjitha këto do t'ju lejojnë të aktivizoni ekspozimin pa e prekur kamerës, gjë që do t'ju ndihmojë të shmangni dridhjet e kamerës dhe të ruani qartësinë e imazheve tuaja.

4. Si t'i fotografoj fishekzjarrët pa trekëmbësh?

Nëse po e përdorni kamerën në duar, përdorni Stabilizuesin e imazhit për të ruajtur qartësinë e imazheve tuaja (nëse kamera ose lentja juaj ka veçorinë IS). Kjo do t'ju ndihmojë të eliminoni çdo dridhje të vogël që vjen nga mbajtja e kamerës në duar, por kini parasysh se kjo mund ta ulë shpejtësinë e obturatorit nëse regjistroni në modalitetin e Hapjes së diafragmës.

Nëse keni një buton në lenten e kamerës, mund të arrini ta aktivizoni ose ta çaktivizoni Stabilizuesin e imazhit këtu - në rast të kundërt mund ta bëni këtë nëpërmjet parametrave të menysë së kamerës.

5. Cila lente është më e mira për fishekzjarrët?

Artikujt e lidhur
A man and woman with a small child sitting halfway up a small stepladder, in front of fir trees with a few decorations hanging from some branches.

FOTOGRAFIA FAMILJARE

10 këshillat kryesore për fotografinë e Krishtlindjes nga Lena Petrova

Kapni atmosferën e Krishtlindjes me këto 10 këshilla të fotografes së familjeve për të realizuar portrete argëtuese dhe të natyrshme.

A table filled with Christmas-themed paper crafted decorations and gifts.

KRIJIME ARTIZANALE ME PRINTER

Ky është sezoni për të qenë krijues - gjashtë gjëra që mund të bëni vetë këtë Krishtlindje duke përdorur printerin tuaj

Bëhuni krijues dhe bëni dhuratat tuaja të Krishtlindjes, dekorimet dhe lojërat tuaja në këtë stinë festash. Të gjitha shabllonet janë falas për t'u shkarkuar dhe për t'u printuar.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

UDHËTIME

11 këshilla për fotografinë gjatë një ndalese në një qytet

Si të shfrytëzoni sa më mirë kamerën tuaj gjatë një ndalese në një qytet, duke kapur shpirtin dhe atmosferën e xhunglës urbane me disa këshilla dhe marifete të lehta.

Ndërkohë që një imazh i mbushur me asgjë tjetër përveç fishekzjarrëve plot ngjyra mund të duket mbresëlënës, përfshirja e disa ndërtesave ose strukturave të tjera mund të shtojë interesin dhe kontekstin. Lentet me zmadhim do t'ju lejojnë po ashtu të ndryshoni me më shumë lehtësi kompozimet tuaja, gjë që është sidomos e dobishme kur përdorni një trekëmbësh. Një lente e gjerë me zmadhim, si p.sh. Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM ose Canon EF 17-40mm f/4L USM, do t'ju lejojë të përfshini gjithçka në kuadër. Por mund të bëni po ashtu fotografi të shkëlqyera me lenten në një kamerë kompakte me superzmadhim, ose me lenten e paketës që keni marrë bashkë me kamerën tuaj.

6. Si t'i fokusoj kur fotografoj fishekzjarrët?

Duke e caktuar kamerën të fokusohet në një distancë të paracaktuar, nuk keni pse të shqetësoheni për fokusin në momentin e regjistrimit dhe mund të përqendroheni thjesht te realizimi i saktë i kompozimit dhe ekspozimit.

Kalojeni kamerën tuaj në fokusin manual ose kaloni çelësin e fokusimit në lente te pozicioni MF dhe si fillim rregulloni fokusin në infinit. Nëse lentja juaj ka një dritare të vogël që tregon distancat e fokusimit, kjo është në fund me simbolin ∞. Kjo ndoshta është ajo që dëshironi të fokusoni nëse përqendroheni te kapja e fishekzjarrëve në qiell.

Nëse dëshironi të përfshini elemente në planin e parë të fotografisë, fokusohuni te një pikë mes planit të parë dhe sfondit, rreth një e treta e distancës në skenë, për t'i pasur të gjitha në fokus të qartë. Kjo teknikë quhet fokusimi hiperfokal dhe mund të lexoni më shumë për gjetjen e distancës ideale hiperfokale në aplikacionin Canon Photo Companion.

7. Cilët parametra duhet të përdor për të fotografuar fishekzjarrët?

Nëse po regjistroni me kamerën në duar, filloni me shpejtësinë më të vogël të obturatorit që mund të përdorni pa shkaktuar dridhje të kamerës. Lentet me kënd të gjerë janë më të lehta për t'i mbajtur për një kohë më të gjatë dhe lentet me Stabilizuesin e imazhit (ato me IS në emrin e plotë të lentes) ju ndihmojnë vërtet të ruani qartësinë e fotografive. Nëse po përdorni një kamerë në një trekëmbësh, mund të përdorni një shpejtësi shumë më të ngadaltë, si p.sh. një ose dy sekonda, si pikën tuaj fillestare.

Rregullimi i vlerës ISO pasi të keni caktuar shpejtësinë e obturatorit dhe hapjen e diafragmës do të bëjë të mundur të arrini një ekspozim të mirë. Një vlerë më e ulët ISO, si p.sh. ISO 100 ose ISO 125, do të sigurojë imazhe më të qarta me ngjyra më të mira dhe me më pak zhurmë, dhe kamerat me sensorë më të mëdhenj - si p.sh. kamerat DSLR me kuadër të plotë ose kamerat pa pasqyra - do të sigurojnë rezultatet më të mira.

Caktimi i një hapjeje të diafragmës që nuk është shumë e vogël, rreth f/8, do t'ju ndihmojë të arrini qartësinë maksimale pa rrezikuar thellësinë e fushës për skenat me elemente interesante në plan të parë. Zgjerojeni hapjen e diafragmës në f/4 ose f/5.6 nëse shpejtësitë e obturatorit janë shumë të gjata.

8. Si të regjistroj format e fishekzjarrëve?

Modaliteti i llambës në kamerën tuaj ju lejon që ta mbani obturatorin të hapur për sa kohë që të keni nevojëbën të, gjë që do të thotë se mund të fotografoni fishekzjarrët ndërsa ata lëvizin nëpër qiell dhe shpërthejnë, duke lënë gjurmë dritash që shfaqin format e tyre mbresëlënëse. Për të përdorur modalitetin e llambës, zgjidhni modalitetin manual ose prioritetin e obturatorit dhe kaloni në fund të opsioneve, përtej vlerës 30″. Shtypni butonin e obturatorit një herë për të hapur obturatorin dhe një herë tjetër kur dëshironi ta mbyllni atë.

Një ide e mirë është të përdorni një telekomandë me tel ose pa tel të obturatorit për të nisur dhe ndaluar ekspozimin, si p.sh. Canon BR E1 ose aplikacionin Canon Camera Connect.

9. Si të siguroj ekspozimin e duhur për fishekzjarrët?

Një qiell i errët me fishekzjarrë të shndritshëm që shpërthejnë në të është një skenar mjaft i pazakontë në kuadër të subjekteve të zakonshme të fotografisë dhe kamera juaj mund të caktojë një ekspozim që është shumë i shndritshëm për një imazh të fishekzjarrëve gjatë natës. Nëse regjistroni në modalitetin manual, ose në një modalitet gjysmë automatik si Prioriteti i hapjes së diafragmës ose Prioriteti i obturatorit, ju mund të përdorni kompensimin e ekspozimit për të shmangur këtë gjë.

Kërkoni për butonin ose ikonën -/+ në ekran dhe caktojeni në rreth -1 deri në -2. Nëse përdorni modalitetin manual, mund të shikoni po ashtu shkallën e treguesit të ekspozimit në ekranin LCD ose në fund të okularit të kameës kur zgjidhni një kombinim të parametrave që e shtyn treguesin në të majtë të shkallës.

10. Si mund të fotografoj silueta me fishekzjarrët?

Për fotografi krijuese dhe të pazakonta me fishekzjarrët, fotografoni siluetat e personave përballë pamjes së aksionit. Kjo është mirë ta provoni më herët gjatë mbrëmjes kur ka ende pak dritë në qiell, pasi siluetat do të dallohen më mirë. Sidoqoftë, nëse po regjistroni një pamje të ngarkuar që është plot dritë dhe ngjyra, ato mund të sigurojnë një sfond mjaft të fortë, të mjaftueshëm për siluetat tuaja.

Për këtë lloj imazhi, do të duhet të mendoheni me kujdes për pozicionin tuaj. Një pikë më e largët dhe një lente me kënd të gjerë do t'ju ndihmojnë të inkuadroni shumë persona me qiellin në sfond, ndërsa nëse afroheni te subjektet dhe e drejtoni kamerën lart, kjo do t'ju ndihmojë që të jenë më të dukshëm njerëzit në imazhin tuaj.

Sigurohuni që parametrat e ekspozimit t'i interpretojnë njerëzit si silueta; nëse ekspozoni fishekzjarrët, kjo do të ndodhë normalisht me parametrat e sugjeruar të kamerës, megjithëse mund të jetë e nevojshme të përdorni kompensimin negativ të ekspozimit për efektin më të mirë (shikoni këshillën 9 më sipër). Sidoqoftë, përpiquni që të përdorni një shpejtësi obturatori për një kohë të gjatë, pasi subjektet tuaja mund të lëvizin gjatë kësaj kohe dhe ta prishin efektin tuaj.

Shkruar nga Matt Golowczynski

Produktet e lidhura

Artikujt e lidhur

"Get Inspired" është burimi juaj kryesor i këshillave të dobishme të fotografisë, udhëzuesve të blerësit dhe intervistave inteligjente - gjithçka që ju nevojitet për të gjetur kamerën më të mirë ose printerin më të mirë dhe të krijoni ide të ardhshme krijuese.

Kthehu tek të gjitha këshillat e teknikat