hero-header.jpg

Këshilla për fotografinë e peizazheve të qytetit

Kur dielli perëndon, provoni një fotografi të ndryshme të peizazheve të qytetit, miliona drita ju japin mundësinë të regjistroni peizazhe mahnitëse të qytetit gjatë natës.

Shikoni këtë fotograf që demonstron teknikat e ndryshme ndërsa realizon fotografi të qytetit të Londrës gjatë natës.

Fotografia gjatë muzgut dhe gjatë natës funksionon shumë mirë në peizazhet e qytetit. Sidoqoftë, regjistrimi në kushtet e ndriçimit të dobët kërkon disa pajisje specifike dhe pak njohuri.

Së pari, gjeni një pikë të mirë vështrimi, provoni të ngjiteni lart mbi majat e çative për pamje të horizontit; nëse jeni në nivelin e rrugëve, qyteti mbi ujë, si p.sh. në një lumë ose një port, do t'ju sigurojë disa pasqyrime emocionuese.

Shpesh koha më e mirë për të bërë një fotografi gjatë natës është pas perëndimit të diellit, por para se qielli të errësohet plotësisht. Këto fotografi i japin një nuancë si blu qielli dhe shpesh janë më tërheqëse se një qiell i zi ose i ndriçuar vetëm nga dritat e qytetit.

8 sek, f/5.6, ISO 100, regjistruar në 24mm
Përdorimi i një lente me kënd të gjerë dhe një shpejtësie obturatori me sekonda kap shkëlqimin e qytetit si dhe një pjesë të mirë të qiellit.


Për të minimizuar zhurmën dhe për të ruajtur cilësinë e lartë të imazhit, përdorni një parametër të lartë të ISO-s dhe një hapje të diafragmës në rreth f/5.6. Kjo do të thotë se do të përdorni një shpejtësi të ulët të obturatorit, kështu që duhet ta mbështetni kamerën për të shmangur çdo lëvizje gjatë ekspozimit.

4 sek, f/5.6, ISO 100, regjistruar në 50mm
Përdorimi i një lenteje me një gjatësi fokale 50mm ju lejon të fokusoheni te dritat e qytetit. Ulja e shpejtësisë së obturatorit e errëson qiellin dhe e vendos theksin më shumë te horizonti i qytetit të Londrës.


Kompozojeni fotografinë tuaj me ekranin e pamjes së drejtpërdrejtë; ekrani i ndriçuar është i përsosur për të shikuar në errësirë. Mund të bëni rregullime të ekspozimit duke përdorur Kompensimin e ekspozimit ose në Modalitetin e plotë manual, duke kontrolluar ekranin.

Për t'u fokusuar, zgjidhni Fokusin automatik (AF) të pamjes së drejtpërdrejtë ose kalojeni lenten te fokusi manual dhe përdorni pamjen e drejtpërdrejtë të zmadhuar.

Përdorni një pajisje aktivizimi me kabllo ose në largësi, që të mund të shmangni dridhjet e kamerës. Si alternativë, përdorni kohëmatësin me 2 sekonda për t'i dhënë kohë kamerës që të përgatitet pasi të keni përdorur pajisjen e aktivizimit, por para se të shkrepet. Nëse kamera juaj ka lidhjen Wi-Fi të integruar, mund të përdorni aplikacionin Canon Connect për smartfonë për të kontrolluar parametrat, ekspozimin dhe për të realizuar fotografinë. Më pas mund ta shkarkoni imazhin për ta ngarkuar menjëherë në median sociale ose në një blog, të gjitha këto nga telefoni juaj.

Kjo fotografi mbresëlënëse nga z.Jackie Tran shfrytëzon shumë mirë regjistrimin mbi ujë për t'i dhënë pasqyrimet e dritave dhe për të rritur interesin në plan të parë të peizazhit të qytetit.


Ndryshimi i ekuilibrit të së bardhës do të japë efekte të ndryshme; vendoseni te Tungsten për tone blu të ftohta ose te Drita e ditës për një shkëlqim të ngrohtë. Për sa më shumë elasticitet dhe një cilësi më të mirë të imazheve, regjistroni në formatin RAW dhe zgjidhni ekuilibrin e të bardhës në procesin e prodhimit përfundimtar.

Këto dy fotografi të horizontit të Londrës kanë të njëjtin ekspozim, por janë realizuar me një ekuilibër të ndryshëm të së bardhës për një efekt krijues. Fotografia në të majtë përdor Tungsten dhe fotografia në të djathtë përdor Dritën e ditës.


Shfrytëzoni ekspozimet e gjatë duke zgjedhur një vend ku ka lëvizje, si p.sh. automjetet që kalojnë në një pikë tërheqëse të veçantë. Caktojeni ekspozimin bazuar në një shpejtësi obturatori me disa sekonda. Prisni për lëvizjen e trafikut para se të shtypni butonin e obturatorit. Shikoni se si automjetet mjegullohen thuajse të padukshme ndërsa dritat e tyre krijojnë vija në kuadro me motive vërtet krijuese. Ndryshoni shpejtësinë e obturatorit për të ndryshuar efektin.

Kjo fotografi nga Adrie van Bijsterveldt përdor një ekspozim të gjatë për të kapur gjurmët e dritave të një varke në lëvizje në kanal në Amsterdam.


Përdorimi i dritave të qytetit si një dritë në sfond mund të jetë një mënyrë e shkëlqyer për të krijuar imazhe tërheqëse të portreteve. Për këtë gjë ju duhet kamera mbi një trekëmbësh dhe blici i aktivizuar në kamerë, ose një blic i jashtëm. Përdorni parametra të ekspozimit të ngjashëm me ato kur regjistroni gjurmët e dritave të qytetit, por sidoqoftë mund të rritni ISO-n për të kufizuar shpejtësinë e obturatorit me një ose dy sekonda, kështu që modeli juaj do të duhet të qëndrojë i palëvizur për më pak kohë. Si alternativë, nëse kamera juaj e ka, përdorni Modalitetin e portretit natën për një konfigurim të ngjashëm.

2 sek, f/14, ISO 200, regjistruar në 35mm
Ekuilibrimi i dritës së qytetit dhe dritës nga blici juaj është një mënyrë e shkëlqyer për të realizuar imazhe interesante të portreteve natën.


Qyteti ju ofron mundësi krijuese të panumërta, si dhe vende që mund t'i shfrytëzoni në çdo kohë të vitit. Kërkoni mbrëmjet me lagështi, pasi të ketë pushuar shiu, për pasqyrime të bukura, ose regjistroni në netët më të pastra kur ndërhyrjet e dritave janë minimale.

Pavarësisht nga kushtet, provojeni veten me fotografinë e natës kur të jeni në qytet. Mos harroni të ngarkoni imazhet tuaja më të mira të ndriçimit të dobët te Galeria e Canon .

Ky artikull ju duket i dobishëm dhe dëshironi të mësoni më shumë se si të bëni fotografi më të mira? Regjistrohuni te komunikimet e Canon për të pasur akses te këshilla dhe udhëzime të reja

Kini parasysh se në disa raste vlerat e shfaqura për imazhet janë përfaqësuese për të ilustruar fotografitë e ndryshme të realizuara.